Jajeczny omlet będzie smaczniejszy, gdy dodasz do niego tę mieszankę. Nabierze orientalnego smaku

Omlety to popularne dania, które podajemy o poranku. Zrobienie ich nie jest trudne i każdy z pewnością sobie z tym poradzi. Jednak by podkręcić ich smak, można dodawać różnego rodzaju składniki. Tym razem chcemy pokazać, jak nadać jajkom orientalnego posmaku.

Omlety, jakie znamy są proste w wykonaniu i nie mają skomplikowanej listy składników. W ich skład wchodzą przede wszystkim jajka, przyprawy i czasem jakieś warzywa takie jak pomidor, czy szpinak. Rzadko kiedy postanawiamy jeszcze bardziej bawić się smakiem, a to wielki błąd. Dzięki dodaniu do jajek kilku dodatków można doznać smakowego szoku.

Zobacz wideo Tosty z omletem

Omlet tajski jest przykładem odmiany, która rozpieszcza nasze podniebienie. Uwzględnione w nim składniki okazują się strzałem w dziesiątkę. Oprócz jajek i przypraw można w nim znaleźć cebulę, czosnek, pomidora i zieloną paprykę. Jednak i tak najważniejsze jest w nim wykończenie. Na sam koniec polewa się go mieszanką sosu sojowego i cukru. To właśnie to nadaje mu oryginalności.

Przepis na omlet tajski

Składniki

  • 3 jajka,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • zielona papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidor,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana kolendra do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski i energicznie je roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu.
  2. Cebulę i czosnek obierz, cebulę posiekaj w piórka, czosnek w mniejszą kostkę. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokój w paski.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę i czosnek. Smaż przez kilka chwil do zarumienienia. Dodaj paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora. Trzymaj wszystko na ogniu do momentu, aż sok z pomidorów wyparuje, a warzywa staną się miękkie.
  4. Po tym czasie zalej wszystko wcześniej roztrzepanymi jajkami. Omlet polej mieszanką sosu sojowego i cukru. Smaż z dwóch stron do zarumienienia i ścięcia jajek.
  5. Po wysmażeniu złóż omlet na pół i posyp świeżą kolendrą. Smacznego!
Więcej o: