-
Haps
-
Jak przygotować
- Jajeczny omlet będzie smaczniejszy, gdy dodasz do niego tę mieszankę. Nabierze orientalnego smaku
Jajeczny omlet będzie smaczniejszy, gdy dodasz do niego tę mieszankę. Nabierze orientalnego smaku
Omlety to popularne dania, które podajemy o poranku. Zrobienie ich nie jest trudne i każdy z pewnością sobie z tym poradzi. Jednak by podkręcić ich smak, można dodawać różnego rodzaju składniki. Tym razem chcemy pokazać, jak nadać jajkom orientalnego posmaku.
Omlety, jakie znamy są proste w wykonaniu i nie mają skomplikowanej listy składników. W ich skład wchodzą przede wszystkim jajka, przyprawy i czasem jakieś warzywa takie jak pomidor, czy szpinak. Rzadko kiedy postanawiamy jeszcze bardziej bawić się smakiem, a to wielki błąd. Dzięki dodaniu do jajek kilku dodatków można doznać smakowego szoku.
Zobacz wideo Tosty z omletem
Omlet tajski jest przykładem odmiany, która rozpieszcza nasze podniebienie. Uwzględnione w nim składniki okazują się strzałem w dziesiątkę. Oprócz jajek i przypraw można w nim znaleźć cebulę, czosnek, pomidora i zieloną paprykę. Jednak i tak najważniejsze jest w nim wykończenie. Na sam koniec polewa się go mieszanką sosu sojowego i cukru. To właśnie to nadaje mu oryginalności.
Przepis na omlet tajski
Składniki
- 3 jajka,
- łyżka oleju roślinnego,
- zielona papryka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pomidor,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Jajka wbij do miski i energicznie je roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu.
- Cebulę i czosnek obierz, cebulę posiekaj w piórka, czosnek w mniejszą kostkę. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę i czosnek. Smaż przez kilka chwil do zarumienienia. Dodaj paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora. Trzymaj wszystko na ogniu do momentu, aż sok z pomidorów wyparuje, a warzywa staną się miękkie.
- Po tym czasie zalej wszystko wcześniej roztrzepanymi jajkami. Omlet polej mieszanką sosu sojowego i cukru. Smaż z dwóch stron do zarumienienia i ścięcia jajek.
- Po wysmażeniu złóż omlet na pół i posyp świeżą kolendrą. Smacznego!