• Link został skopiowany

Zupa, dzięki której poczujesz już lato. Gdy ją zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję

Niektóre dania zarezerwowane są na niektóre pory roku. Tak, chociażby sobie czasem ustalamy. Jednak czasem warto wybić się z tej reguły, by poczuć ich smak wtedy, gdy mamy na to ochotę. Tak jest z tą potrawą. Jej smak i aromat przypomina letnie długie wieczory.
Zupa jabłkowa
Fot. Shutterstock, Anticiclo

Gdy wspominam o tej zupie, wiele osób zaczyna się krzywić. Jest to spowodowane tym, że nigdy jej nie próbowali. Ja również będąc dzieckiem kręciłam na nią nosem, ale gdy sama ją zrobiłam, okazała się pysznym daniem. Połączenie składników sprawia, że możemy przywołać w pamięci letnie wieczory, które są tak długie i ciepłe.

Zobacz wideo Zupa lasagne - sposób na pyszny i zaskakujący obiad

Mowa tu o zupie jabłkowej. Jej nazwa niekoniecznie może zachęcić do zrobienia, ale uwierzcie mi, że warto. By jej smak był ciekawszy, dodaje się cynamon, goździki i cukier waniliowy. Oprócz tego można także poszaleć z jej wykończeniem. Przed podaniem każdą porcję warto wzbogacić o ubitą słodką śmietankę i posiekane migdały.

Przepis na słodką zupę jabłkową

Składniki

  • 1 kg ulubionych jabłek,
  • 1 l wody,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3 goździki,
  • sok z jednej cytryny,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki do podania,
  • pokrojone migdały do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę.
  2. Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć pokrojone owoce, wsyp cynamon, goździki, cukier i cukier waniliowy.
  3. Zmniejsz gaz i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez następne 20-30 minut. W tym czasie jabłka powinny stać się miękkie.
  4. Po tym czasie wyjmij goździki, dodaj sok z cytryny i delikatnie zamieszaj.
  5. Słodką śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno. Gotową zupę jabłkową przelej do misek, przed podaniem wierzch udekoruj ubitą śmietanką. Możesz również posypać wszystko posiekanymi migdałami. Smacznego!
Więcej o: