Błyskawiczny obiad to nie tylko pierogi i makaron. Kurczak w soczystym wydaniu skradnie serce każdego

Kurczak gości w domowym menu wyjątkowo często, jednak nie zawsze wychodzi idealny. Z naszym błyskawicznym przepisem na obiad mięso wyjdzie soczyste i pełne smaków, a na dodatek będzie cudownie prezentować się na talerzu. Wszystko to za sprawą kremowego sosu i solidnej porcji warzyw.

Obiadowa nuda odejdzie w zapomnienie, gdy wypróbujesz naszego obłędnego przepisu na rewelacyjnego kurczaka. Ten obiad błyskawiczny pokochają kuchenne leniuszki i osoby zabiegane. Wystarczy jedynie kilka składników, by powstało to soczyste i kremowe dzieło sztuki. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Błyskawiczny obiad z soczystym kurczakiem w roli głównej 

Marzysz o obłędnym obiedzie, ale chcesz wykorzystać tanie składniki, które zalegają w lodówce? Przepis na kurczaka w tym obłędnym sosie nie tylko obłędnie smakuje, ale i kusi już samym wyglądem i zapachem. Co najważniejsze to metoda na błyskawiczny obiad, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tu nie ma wielkiej filozofii - łączymy kurczaka z pieczarkami i zalewamy wszystko kremową śmietanką. 

Sekretem naszego błyskawicznego kurczaka, jest przede wszystkim odpowiednia obróbka termiczna. Nie trzeba kilku godzin, by powstał obiad idealny, jednak moc palnika nie powinna być zbyt wysoka ani za niska - wówczas mięso wyjdzie zwyczajnie przypalone i suche lub surowe w środku. Wisienką na torcie jest kremowy sos śmietankowy, który doskonale współgra z pieczarkami i cebulą. 

Przepis na błyskawiczną pierś z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym 

Składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 400 g drobnych pieczarek,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz czarny.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od mięsa. Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z błonek. Mięso pokrój na mniejsze kawałki - w paski lub w kostkę. Całość posól i popieprz. 
  2. Teraz obierz pieczarki i pokrój w plasterki, podobnie zrób z cebulę. 
  3. W garnku zeszklij cebulę na maśle.
  4. Mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy kurczak ładnie się zarumieni z obu stron, przełóż go do garnka z cebulą. Dolej śmietankę i duś całość na małym ogniu.
  5. Pieczarki wrzuć teraz na patelnię. Smaż, aż odparują z wody i nabiorą złotego koloru. Gotowe grzyby dodaj do sosu z kurczakiem i cebulą. 
  6. Gotowego kurczaka posyp obficie koperkiem i dopraw do smaku. Wskazówka - polecamy dodać także nieco pikanterii np. płatków chilli. 
  7. Błyskawiczny obiad serwuj z makaronem, kaszą, ziemniakami lub solo. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.