Zupa kalafiorowa - przepis cioci z Radomia. Dodaje jeden składnik, który może zadziwić

Zupa kalafiorowa to jeden z najprostszych przepisów na obiad (pod warunkiem że masz pod ręką trochę bulionu). Moja ciocia z Radomia robi najlepszą zupę kalafiorową. Jak się dowiedziałam, co dodaje, byłam w szoku. Jest kremowa i delikatna. Zupa, nie ciocia.

Zupa kalafiorowa to zupa mojego dzieciństwa i myślę, że wiele osób z nostalgią wspomina ten smak. Nie inaczej jest ze mną i zupa kalafiorowa mojej cioci jest naprawdę najlepsza i wciąż jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Co jest takiego wyjątkowego w tej zupie? Ciocia zawsze robi ją na rosole i dodaje rozmącone żółtko. Jednak dodaje je wtedy, kiedy zupa przestanie wrzeć - inaczej byłaby kalafiorowa z jajecznicą

Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa po radomsku - przepis na łatwy obiad

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym (opcjonalnie),
  • śmietana 18 proc.
  • sól, pieprz, odrobina curry,
  • masło. 

Zupa kalafiorowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starta marchewkę i całość chwile podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem.  Dodaj także koperek i serwuj.

Taka zupa jest łatwa, pyszna i względnie niedroga. Jeśli szukasz przepisu na obiad, taka zupa to mistrzostwo. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.