Klasyczny pasztet pójdzie w odstawkę, jeśli zastąpisz mięso tym składnikiem. Jest zdrowo i smacznie

Siemię lniane to przysmak, który się albo kocha, albo nienawidzi. Wiadomo jednak, jak ten produkt fantastycznie wpływa na pracę jelit i żołądka. Zamiast się męczyć z kiślami i naparami warto dodać ziarna do obłędnego, wegetariańskiego pasztetu. Takie smarowidło kanapkowe smakuje obłędnie i co najważniejsze jest wyjątkowo zdrowe.

Zdrowa żywność wcale nie musi być pozbawiona smaku i odstraszać na talerzu. Wystarczy pomysłowy przepis, by odczarować nawet najmniej lubiany produkt. Właśnie dlatego dzisiaj zdradzamy przepis na siemię lniane i inne ziarna w nietypowej odsłonie. Mowa tu o wege pasztecie ze słoika, który doskonale pasuje do świeżego pieczywa i nie tylko. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Pasztet bez grama mięsa? Roślinna alternatywa smakuje lepiej niż klasyka

Tradycyjny pasztet kojarzy się przede wszystkim z miksem rozmaitych mięs od drobiu po królika. Warto jednak postawić na roślinną, wegetariańską odsłonę, która równie dobrze smakuje i jest banalnie prosta w przygotowaniu. W składzie znajdziemy same zdrowe perełki jak siemię lniane, ziarna słonecznika i sezam. Taki miks wystarczy wzbogacić o suszone pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy - wówczas smakuje obłędnie i równie ciekawie prezentuje się na pieczywie czy zaserwowany na talerzu w towarzystwie kolorowych warzyw. 

Trio ziaren, dzięki obecności olejów bogatych w witaminę E, wzmacnia włosy, paznokcie i wygładza skórę. Główny składnik, którym jest siemię lniane, odpowiada za prawidłową pracę jelit, a także wspomaga trawienie i pokrywa błonę śluzową żołądka ochronną warstwą. Z kolei sezam działa na nasz organizm równie zbawiennie - przede wszystkim zwalcza zły cholesterol i działa przeciwzapalnie. 

Przepis na pasztet z siemienia lnianego. Smarowidło na kanapkę w zdrowej odsłonie

Składniki: 

  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki słonecznika,
  • łyżeczka sezamu,
  • dwa ogórki kiszone,
  • cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 suszone pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Na suchą patelnię wsyp słonecznik i sezam. Ziarna praż do momentu, aż zaczną esencjonalnie pachnieć. Pozostaw je do całkowitego ostudzenia. 
  2. Ziarna i siemię lniane zmiel w blenderze lub w młynku. 
  3. Podlej składniki wodą i ponownie zblenduj - powstanie gęsta pasta. 
  4. Teraz pora na warzywa. cebulę, ogórki i suszone pomidory drobno posiekaj. Miks połącz teraz z pastą z ziaren. 
  5. Całość wzbogać przyprawami, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj także koncentrat pomidorowy. Wszystko starannie wymieszaj. 
  6. Tak przygotowany pasztet przełóż do sparzonego i osuszonego słoika i szczelnie zakręć. 
  7. Przechowuj w lodówce i serwuj tak jak lubisz - na pieczywie lub ze świeżymi warzywami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.