Zdrowa żywność wcale nie musi być pozbawiona smaku i odstraszać na talerzu. Wystarczy pomysłowy przepis, by odczarować nawet najmniej lubiany produkt. Właśnie dlatego dzisiaj zdradzamy przepis na siemię lniane i inne ziarna w nietypowej odsłonie. Mowa tu o wege pasztecie ze słoika, który doskonale pasuje do świeżego pieczywa i nie tylko.
Tradycyjny pasztet kojarzy się przede wszystkim z miksem rozmaitych mięs od drobiu po królika. Warto jednak postawić na roślinną, wegetariańską odsłonę, która równie dobrze smakuje i jest banalnie prosta w przygotowaniu. W składzie znajdziemy same zdrowe perełki jak siemię lniane, ziarna słonecznika i sezam. Taki miks wystarczy wzbogacić o suszone pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy - wówczas smakuje obłędnie i równie ciekawie prezentuje się na pieczywie czy zaserwowany na talerzu w towarzystwie kolorowych warzyw.
Trio ziaren, dzięki obecności olejów bogatych w witaminę E, wzmacnia włosy, paznokcie i wygładza skórę. Główny składnik, którym jest siemię lniane, odpowiada za prawidłową pracę jelit, a także wspomaga trawienie i pokrywa błonę śluzową żołądka ochronną warstwą. Z kolei sezam działa na nasz organizm równie zbawiennie - przede wszystkim zwalcza zły cholesterol i działa przeciwzapalnie.
Składniki:
Sposób przygotowania: