Brownie to amerykański przysmak, którego nie trzeba przedstawiać. Czekoladowe ciasto ma w końcu swoich miłośników na całym świecie. Deser świetnie sprawdza się jako przekąska do kawy lub poczęstunek dla gości. Jest delikatnie słodki, wilgotny i ciężki - doskonały do spałaszowania "na raz".
Przygotowanie brownie nie należy do trudnych zadań. Wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki, a następnie wstawić formę z ciastem do piekarnika, który zrobi za nas resztę. Klasyczne ciasto warto wzbogacić o słodki dodatek w postaci malin. Gwarantujemy, że deser wyjdzie jeszcze bardziej wyśmienity.
Składniki:
Masło pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj połamaną czekoladę, a następnie gotuj całość do rozpuszczenia na małym ogniu, nie przestając mieszać. Kiedy składniki się stopią i wymieszają, zdejmij rondel z palnika i odstaw go do całkowitego ostudzenia.
Uzyskaną masę czekoladową przelej do miski. Wbij jajka, wsyp cukier, po czym wszystko dokładniej wymieszaj. Do masy dodaj przesianą przez sitko mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wsyp odrobinę soli i zamieszaj składniki do połączenia. Powstałe ciasto powinno mieć jednolitą, dość luźną konsystencję.
Dodaj do ciasta maliny (mogą być świeże lub mrożone) i ostrożnie wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy szpatułki lub różdżki kuchennej. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Polecamy użyć kwadratowej blaszki o wymiarach 20 cm x 20 cm. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po ok. 25-30 minutach pieczenia, wyjmij brownie do ostudzenia. Na koniec możesz ją oblać domową polewą z czekolady mlecznej lub gorzkiej oraz posypać siekanymi orzechami. Smacznego!