Zapomnij o jednogarnkowych potrawkach, gorących zupach i tłustych daniach mięsnych. Wraz z nadejściem wiosny pora na zmiany w domowym menu. W grę wkraczają świeże składniki i młode listki, które doskonale smakują i gwarantują zastrzyk witamin. Daniem, które sprawdzi się na każdą okazję, są zielone kopytka taplające pokryte serową pierzynką.
Ziemniaczane kluseczki podane z sosem, mięsami czy słodkimi dodatkami smakują wybornie. Ważne jest jednak ciasto, które nie może być zbyt twarde i kleiste. Wiosną idealnie się sprawdzą kopytka w zielonej odsłonie, czyli klasyka hojnie napakowana świeżymi ziołami i młodymi listkami, które już powoli pojawiają się w warzywniakach i na bazarach.
Zielone kopytka sprawdzą się na każdą okazję - zarówno na szybki obiad jaki ja na rodzinne, uroczyste biesiadowanie w roli dodatku czy lekkiego posiłku. Tu najważniejsze są dodatki takie jak szpinak czy dodatkiem pietruszki bądź koperku. Całość warto na koniec podsmażyć z odrobiną masła i na koniec przykryć serową pierzynką np. z parmezanu. Idealnie sprawdzi się też duet suszonych pomidorów, duszonej cebulki, szałwii czy lekkiego kremu śmietanowego.
Składniki:
Sposób przygotowania: