Zielone kopytka idealne na wiosenny obiad. Dodaje do niego świeże listki i zioła, wychodzi znakomicie

Wiosenne obiady powoli dominują w kuchni, a tłuste, rozgrzewające obiady idą w odstawkę. Zielone kopytka to przepis, który znakomicie odświeży domowe menu. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zrobić babcine kluski i wzbogacić je o solidną porcję młodych listków i świeżych ziół.

Zapomnij o jednogarnkowych potrawkach, gorących zupach i tłustych daniach mięsnych. Wraz z nadejściem wiosny pora na zmiany w domowym menu. W grę wkraczają świeże składniki i młode listki, które doskonale smakują i gwarantują zastrzyk witamin. Daniem, które sprawdzi się na każdą okazję, są zielone kopytka taplające pokryte serową pierzynką. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Wiosenny obiad, czyli zielone kopytka pod serową pierzynką

Ziemniaczane kluseczki podane z sosem, mięsami czy słodkimi dodatkami smakują wybornie. Ważne jest jednak ciasto, które nie może być zbyt twarde i kleiste. Wiosną idealnie się sprawdzą kopytka w zielonej odsłonie, czyli klasyka hojnie napakowana świeżymi ziołami i młodymi listkami, które już powoli pojawiają się w warzywniakach i na bazarach. 

Zielone kopytka sprawdzą się na każdą okazję - zarówno na szybki obiad jaki ja na rodzinne, uroczyste biesiadowanie w roli dodatku czy lekkiego posiłku. Tu najważniejsze są dodatki takie jak szpinak czy dodatkiem pietruszki bądź koperku. Całość warto na koniec podsmażyć z odrobiną masła i na koniec przykryć serową pierzynką np. z parmezanu. Idealnie sprawdzi się też duet suszonych pomidorów, duszonej cebulki, szałwii czy lekkiego kremu śmietanowego. 

Przepis na zielone kopytka z hojną porcją świeżych liści szpinaku 

Składniki: 

  • 500 g mączystych ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • jajko,
  • garść świeżego szpinaku baby,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • kilka listków koperku i natki pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od bazy, czyli bulw. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Szpinak wrzucamy na roztopione na patelni masło, czekamy, aż zwiędnie, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 
  3. Ziemniaki przełóż na stolnicę lub blat. Następnie dodaj mąkę, jajko, zioła i ostudzony szpinak. 
  4. Wszystkie składniki zagniatam, z ciasta formuje kilka cienkich wałków, a z nich wycinam estetyczne, niewielkie kopytka. 
  5. Zielone kopytka gotuję w osolonym wrzątku, najlepiej partiami - gdy wypłyną na powierzchnię, czekaj trzy minuty i odcedź je łyżką cedzakową. 
  6. Kopytka ze szpinaku podsmażam na maśle z szałwią, posypuje świeżo zmielonym pieprzem i dodaje serową pierzynkę np. z parmezanu lub innego, twardego sera. Smacznego.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.