Domowy kebab jak z baru. Kultowy przepis na soczyste mięso skradłby serce samego Książula

Kebab to jeden z najpopularniejszych street foodów, który można znaleźć w niemal każdym mieście. Zamiast jednak zajadać się mięsem wątpliwej jakości, znacznie lepiej jest zrobić je samodzielnie w domu. Taki kebab może smakować lepiej niż ten z kultowych budek - wszystko zależy jednak od kolorowych dodatków.

Domowy kebab jak z baru? To możliwe, a wystarczy postawić na jakościowe składniki, kolorowe sosy, warzywa i konstrukcję, na której będziemy zapiekać mięso. Efekt wow jest gwarantowany, a takim rarytasem zachwyciłby się nawet sam Książulo

Zobacz wideo Poszliśmy na najsłynniejszy kebab w Warszawie. Ceny? Tanio nie jest

Koniec z kebabem z budki? Zrób go w domu, a nie pożałujesz

Polska kebabem stoi - to odważne stwierdzenie może znaleźć zarówno zwolenników, jak i przeciwników, jednak jedno jest pewne - to najpopularniejszy street food w naszym kraju. Budki z tureckim specjałem można znaleźć w wielu miastach, zarówno tych większych, jak i tych mniejszych. Niestety, często lokalom daleko do jakościowego produktu, dlatego znacznie lepiej jest zrobić kebab w domowej wersji. 

Chociaż mogłoby się wydawać, ze zrobienie wybornego kebaba w domowych warunkach jest niemożliwe, tak w rzeczywistości to nic trudnego. Wystarczy nabyć dobrej jakości mięso - w naszym przypadku będzie to kurczak - i nabić je na konstrukcję z drewnianych patyczków. Tak przygotowany kurczak trafia do piekarnika, gdzie pięknie się opieka i złoci. Gotowy kebab kroimy ostrym nożem jak w profesjonalnej restauracji i przekładamy do pity lub bułki wraz z ulubionymi dodatkami i gotowe! 

Domowy kebab jak z tureckiego baru - przepis, z którym poradzi sobie każdy 

Składniki: 

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości lub piersi,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • chlust oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, 
  • pieprz,
  • papryka słodka, wędzona,
  • kumin,
  • czosnek granulowany, 
  • kolendra,
  • szczypta płatków chilli. 
  • Dodatki: 
  • chlebek pita, 
  • miks ulubionych warzyw np. czerwona lub biała kapusta, cebula, pomidor, ogórek,
  • sosy np. czosnkowy lub ostry. 
  • Dodatkowo - duże ziemniaki i patyczki drewniane.

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka oczyść z błonek, kości i skóry. Mięso delikatnie uklep i przełóż do miski. 
  2. Pora na marynatę, która sprawi, ze mięso będzie soczyste i pełne smaków. Do kurczaka dodaj jogurt, oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, zawiń folią i odłóż do lodówki na kilka godzin. 
  3. Gdy mięso pięknie się zamarynuje pora na naszą konstrukcję. Przetnij ziemniaka na pół i wbij do niego kilka patyczków. Na patyczki nadziej mięso, tak, by cała konstrukcja była trwała. 
  4. Mięso piecz w 180 stopniach C. przez około 45 minut. 
  5. W tym czasie przygotuj pieczywo, warzywa i sosy. 
  6. Gotowe mięso krój z góry na dół przy pomocy ostrego noża. Przed podaniem płaty wymieszaj z sosem, który utworzył się na blaszce i gotowe. 
  7. Kurczaka można przełożyć z warzywami do bułki, pity bądź lawasza, na koniec zalewamy wszystko sosem i ewentualnie opiekamy. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.