Domowy kebab jak z baru? To możliwe, a wystarczy postawić na jakościowe składniki, kolorowe sosy, warzywa i konstrukcję, na której będziemy zapiekać mięso. Efekt wow jest gwarantowany, a takim rarytasem zachwyciłby się nawet sam Książulo!
Zobacz wideo Poszliśmy na najsłynniejszy kebab w Warszawie. Ceny? Tanio nie jest
Koniec z kebabem z budki? Zrób go w domu, a nie pożałujesz
Polska kebabem stoi - to odważne stwierdzenie może znaleźć zarówno zwolenników, jak i przeciwników, jednak jedno jest pewne - to najpopularniejszy street food w naszym kraju. Budki z tureckim specjałem można znaleźć w wielu miastach, zarówno tych większych, jak i tych mniejszych. Niestety, często lokalom daleko do jakościowego produktu, dlatego znacznie lepiej jest zrobić kebab w domowej wersji.
Chociaż mogłoby się wydawać, ze zrobienie wybornego kebaba w domowych warunkach jest niemożliwe, tak w rzeczywistości to nic trudnego. Wystarczy nabyć dobrej jakości mięso - w naszym przypadku będzie to kurczak - i nabić je na konstrukcję z drewnianych patyczków. Tak przygotowany kurczak trafia do piekarnika, gdzie pięknie się opieka i złoci. Gotowy kebab kroimy ostrym nożem jak w profesjonalnej restauracji i przekładamy do pity lub bułki wraz z ulubionymi dodatkami i gotowe!
Domowy kebab jak z tureckiego baru - przepis, z którym poradzi sobie każdy
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka bez kości lub piersi,
- 150 g jogurtu greckiego,
- chlust oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka, wędzona,
- kumin,
- czosnek granulowany,
- kolendra,
- szczypta płatków chilli.
- Dodatki:
- chlebek pita,
- miks ulubionych warzyw np. czerwona lub biała kapusta, cebula, pomidor, ogórek,
- sosy np. czosnkowy lub ostry.
- Dodatkowo - duże ziemniaki i patyczki drewniane.
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka oczyść z błonek, kości i skóry. Mięso delikatnie uklep i przełóż do miski.
- Pora na marynatę, która sprawi, ze mięso będzie soczyste i pełne smaków. Do kurczaka dodaj jogurt, oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, zawiń folią i odłóż do lodówki na kilka godzin.
- Gdy mięso pięknie się zamarynuje pora na naszą konstrukcję. Przetnij ziemniaka na pół i wbij do niego kilka patyczków. Na patyczki nadziej mięso, tak, by cała konstrukcja była trwała.
- Mięso piecz w 180 stopniach C. przez około 45 minut.
- W tym czasie przygotuj pieczywo, warzywa i sosy.
- Gotowe mięso krój z góry na dół przy pomocy ostrego noża. Przed podaniem płaty wymieszaj z sosem, który utworzył się na blaszce i gotowe.
- Kurczaka można przełożyć z warzywami do bułki, pity bądź lawasza, na koniec zalewamy wszystko sosem i ewentualnie opiekamy. Smacznego!