Fasolka po bretońsku to pożywne i rozgrzewające danie z grubej fasoli, aromatycznej kiełbasy oraz smakowitych dodatków takich jak: cebula, czosnek i przyprawy. Świetnie sprawdzi się na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowane danie na co dzień, polecamy zapoznać się z naszym sprawdzonym przepisem.
Przygotowanie fasolki po bretońsku nie jest ani długie, ani skomplikowane. Wystarczy skompletować odpowiednie składniki, a następnie ugotować je lub podsmażyć. Efekt finalny prezentuje się wprost wybornie. Gorące i pachnące danie rozgrzeje nas od środka i doda energii.
Składniki:
Dzień wcześniej umieść fasolę w misce z zimną wodą i zostaw na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlej starą wodę i nalej świeżej, po czym ugotuj do miękkości razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W międzyczasie pokrój w plastry kiełbasę i wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z olejem.
Po kilku minutach podsmażania przełóż ją do gotującej się fasoli. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na tę samą patelnię, a po zeszkleniu również przenieś do garnka z fasolą. Pod koniec gotowania zalej wszystko koncentratem pomidorowym. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz odrobiną cukru.
Na samym końcu przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim mąkę. Kiedy się zarumieni, dodaj ją do potrawy. Wszystko podgotuj jeszcze przez ok. 2-3 minuty i podaj na ciepło ze świeżym pieczywem. Smacznego!