Fasolka po bretońsku - przepis na rozgrzewający obiad z warzywami, mięsem i ziołami

Przepis na fasolkę po bretońsku jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet najmniej doświadczony miłośnik pichcenia. Aromatyczne danie z warzywami i mięsem doskonale sprawdzi się na pożywny, dwudniowy obiad.

Fasolka po bretońsku to pożywne i rozgrzewające danie z grubej fasoli, aromatycznej kiełbasy oraz smakowitych dodatków takich jak: cebula, czosnek i przyprawy. Świetnie sprawdzi się na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowane danie na co dzień, polecamy zapoznać się z naszym sprawdzonym przepisem.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Fasolka po bretońsku - przepis na pyszny i pożywny obiad. Z tymi dodatkami smakuje wyśmienicie

Przygotowanie fasolki po bretońsku nie jest ani długie, ani skomplikowane. Wystarczy skompletować odpowiednie składniki, a następnie ugotować je lub podsmażyć. Efekt finalny prezentuje się wprost wybornie. Gorące i pachnące danie rozgrzeje nas od środka i doda energii.

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś,
  • 500 g kiełbasy śląskiej,
  • 2 duże cebule,
  • 150 g koncentratu pomidorowego,
  • kilka łyżek oleju roślinnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • szczypta cukru.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą i czosnkiem. Sposób wykonania

Dzień wcześniej umieść fasolę w misce z zimną wodą i zostaw na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlej starą wodę i nalej świeżej, po czym ugotuj do miękkości razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W międzyczasie pokrój w plastry kiełbasę i wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z olejem.

Po kilku minutach podsmażania przełóż ją do gotującej się fasoli. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na tę samą patelnię, a po zeszkleniu również przenieś do garnka z fasolą. Pod koniec gotowania zalej wszystko koncentratem pomidorowym. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz odrobiną cukru.

Na samym końcu przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim mąkę. Kiedy się zarumieni, dodaj ją do potrawy. Wszystko podgotuj jeszcze przez ok. 2-3 minuty i podaj na ciepło ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.