Na Śląsku tym śniadaniem zajadają się nie tylko górnicy. Wystarczy dodać do jajek treściwą wkładkę

W regionalnych kuchniach i przepisach znaleźć można wiele obłędnych smaków. Jak się okazuję, Śląsk słynie nie tylko z klusek i kapusty, ale i wejecznicy, czyli jajecznicy z dodatkiem nietypowego, acz treściwego składnika. Dzięki tej prostej sztuczce całość jest obłędnie kremowa i smaczna.

Smakołykiem rodem ze Śląska jest wajecznica, czyli klasyczne jaja z dodatkiem swojskiego produktu. Tu króluje prostota, smak i jakość! Kluczem do sukcesu jest jednak technika, która opiera się przede wszystkim na cierpliwości - bez tego obłędne śniadanie z pewnością jest spisane na klęskę. 

Zobacz wideo W Lidlu za te produkty zapłaciliśmy 42 zł. Czy w Biedronce zapłaciliśmy mniej?

Wajecznica to śniadanie rodem ze śląska. Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie 

W śniadaniowym menu nie brakuje rozmaitych specjałów od naleśników, kolorowych owsianek i sałatek po kanapki, omlety czy wszelakie pasty. Nie da się ukryć, że absolutnym numerem jeden, wśród produktów są jajka, które można przygotowywać na masę różnych sposobów. Jednym z nich jest klasyczna jajecznica, jednak na Śląsku wzbogaca się ją o niebanalny składnik. Mowa tu o odrobinie słoniny, która podkręca smak i dodaje całości swojskiego klimatu. 

Wajecznica to połączenie jaj ze słoniną, najlepiej wędzoną. Śląska receptura to prawdziwy majstersztyk, jednak poza składnikami, równie istotne jest smażenie na wolnym ogniu i mieszanie jaj szpatułką. Wówczas kremowy efekt jest gwarantowany - zapomnij więc. suchej jak wiór wersji. 

Śląska wajecznica. Przepis z dodatkiem słoniny to inny wymiar 

Składniki: 

  • 5 jajek,
  • 100 g wędzonej słoniny,
  • sól,
  • pieprz, 
  • szczypiorek do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek pokrój słoninę w drobną kosteczkę. Tak przygotowany tłuszcz umieść na patelni i poczekaj, aż się wytopi. Wówczas nieco zmniejsz moc palnika.
  2. Wbij jaja i dokładnie je rozmąć. Cały czas mieszaj, aż jaja pięknie się zetną.
  3. Na koniec dodaj sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek.
  4. Tak przygotowaną wajecznicę serwuj na pajdzie wiejskiego chleba lub z dowolnymi, ulubionymi składnikami. Smacznego!
Więcej o: