-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na pierogi będzie jędrne i elastyczne. Babcia mi włożyła do głowy ważną zasadę
Ciasto na pierogi będzie jędrne i elastyczne. Babcia mi włożyła do głowy ważną zasadę
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Wbrew pozorom to wcale nie jest taka łatwa sprawa. Nic bowiem tak nie psuje frajdy z gotowania, jak twarde jak bryła lub rwące się ciasto. Jeśli mieliście taki problem, z chęcią podpowiem wam jak zrobić ciasto na pierogi. Kluczem jest ważna zasada - jeden składnik powinien być zabroniony.
Bez względu na to, jakie pierogi lubisz najbardziej, zawsze podstawą smaku jest idealne ciasto na pierogi. Jakie powinno być? Jędrne, elastyczne, gładkie i współpracujące, a kiedy jest twarde jak bryła i ucieka spod wałka, naprawdę potrafi poszargać nasze nerwy. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi, żeby ich robienie było przyjemnością? Moja babcia nigdy nie dodawała jajka. Dzięki temu ciasto nie było twarde i bardzo przyjemnie się kleiło. To tylko mąka, woda, trochę masła i sól.
Idealne ciasto na pierogi - przepis, który nie ma prawa się nie udać
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu,
- 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Ciasto na pierogi - sposób wykonania:
- Na stolnicę przesiej mąkę. Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Rozpuść w niej odrobinę soli.
- Gorącą wodę wlej do ciasta. Dodaj także roztopione masło i zacznij mieszać ciasto, najpierw łyżką (żeby się nie poparzyć).
- Kiedy ciasto będzie miało temperaturę przyjazną dla dłoni, zacznij ręcznie zagniatać ciasto. Rób to energicznie do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Zbyt długie wyrabianie ciasta również może je niepotrzebnie utwardzić.
- Wyrobione ciasto na pierogi uformuj w kulę, przykryj ściereczką lub nagrzaną miską i pozostaw, by odpoczęło.
- Kulkę ciasta podziel na 3 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Następnie za pomocą kieliszka lub szklanki wycinaj kółeczka.
- Na środek każdego kółeczka połóż porcję farszu, szczelnie zalep i wrzuć na osolony wrzątek.