Pierogi prosto z Podlasia. Zapomnij o nudnej wersji, te smakują o niebo lepiej przez chrupiąca skórkę

Kultowym daniem, którym możemy się pochwalić jako Polacy, są oczywiście pierogi. Jak się jednak okazuje, na Podlasiu nieco urozmaicono tradycyjną wersję. Cebulniki są o niebo lepsze i znacznie bardziej chrupiące od ruskich czy pierogów z owocami. Kluczem do sukcesu jest soczysty farsz, który bazuje na swojskich produktach.

Pierogi zajmują szczególne miejsce w tradycyjnej, polskiej kuchni. Najpopularniejsze są z kapustą i grzybami, z mięsem, a w sezonie letnim te z owocami. Co, jednak gdyby postawić na regionalną wariację? Cebulniki rodem z Podlasia to chrupiąca rewelacja, która skrywa soczysty farsz, któremu nikt się nie oprze. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Cebulniki z Podlasia, czyli chrupiąca wariacja na temat pierogów

Nie da się ukryć, ze tuż obok rosołu, schabowego i mielonego, pierogi są jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych posiłków w polskich domach. Kultowe danie doczekało się wielu wariacji, jednak przepis z Podlasia nie ma sobie równych. Wszystko przez nietypowe ciasto, które zamiast trafić na wrzątek, opieka się w piekarniku. Dzięki temu cebulniki obłędnie chrupią i jednocześnie są nieziemsko soczyste za sprawą farszu. 

Cebulniki to specjał tego regionu, któremu z pewnością nie oprze się nawet najbardziej wymagający smakosz. Poza idealnym ciastem starania warto włożyć także w przygotowanie farszu. Tu wystarczy połączyć mięso z cebulą, wszystko starannie poszatkować i doprawić. Później przechodzimy do lepienia pierogów i gotowe. 

Przepis na podkarpackie pierogi. Obłędne cebulniki z mięsnym farszem

Składniki na ciasto: 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • jajko i dodatkowo jedno żółtko,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 200 g masła,
  • sól. 

Farsz do pierogów: 

  • 1 kg siekanego mięsa wołowego lub cielęcego, 
  • 3 cebule, 
  • sól i pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek farsz. Drobno i starannie posiekane mięso połącz z poszatkowaną cebulą. Dodaj sól, pieprz i wszystko starannie zamieszaj.
  2. Przechodzimy do ciasta. Do przesianej mąki z solą wlej mleko wymieszane wcześniej z sodą.
  3. Do powstałej masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko oraz wbij całe jajko. Wszystko wymieszaj i przejdź do energicznego wyrabiania ciasta.
  4. Ciasto podziel na cztery równe części. Z każdej uformuj wałeczek, a każdą sztukę pokrój na dłuższe kawałki i rozwałkuj na niezbyt cienkie placki.
  5. Na każdy placek nałóż porcję farszu. Brzegi staranie i dokładnie zlep, tak, by na łączeniach nie było farszu.
  6. Gotowe pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Cebulniki piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
  8. Gotowe pierogi cebulniki serwuj z surówką lub dowolnym sosem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.