Pierogi zajmują szczególne miejsce w tradycyjnej, polskiej kuchni. Najpopularniejsze są z kapustą i grzybami, z mięsem, a w sezonie letnim te z owocami. Co, jednak gdyby postawić na regionalną wariację? Cebulniki rodem z Podlasia to chrupiąca rewelacja, która skrywa soczysty farsz, któremu nikt się nie oprze.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Cebulniki z Podlasia, czyli chrupiąca wariacja na temat pierogów
Nie da się ukryć, ze tuż obok rosołu, schabowego i mielonego, pierogi są jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych posiłków w polskich domach. Kultowe danie doczekało się wielu wariacji, jednak przepis z Podlasia nie ma sobie równych. Wszystko przez nietypowe ciasto, które zamiast trafić na wrzątek, opieka się w piekarniku. Dzięki temu cebulniki obłędnie chrupią i jednocześnie są nieziemsko soczyste za sprawą farszu.
Cebulniki to specjał tego regionu, któremu z pewnością nie oprze się nawet najbardziej wymagający smakosz. Poza idealnym ciastem starania warto włożyć także w przygotowanie farszu. Tu wystarczy połączyć mięso z cebulą, wszystko starannie poszatkować i doprawić. Później przechodzimy do lepienia pierogów i gotowe.
Przepis na podkarpackie pierogi. Obłędne cebulniki z mięsnym farszem
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- jajko i dodatkowo jedno żółtko,
- 2 łyżeczki sody,
- 200 g masła,
- sól.
Farsz do pierogów:
- 1 kg siekanego mięsa wołowego lub cielęcego,
- 3 cebule,
- sól i pieprz grubo mielony.
Sposób przygotowania:
- Na początek farsz. Drobno i starannie posiekane mięso połącz z poszatkowaną cebulą. Dodaj sól, pieprz i wszystko starannie zamieszaj.
- Przechodzimy do ciasta. Do przesianej mąki z solą wlej mleko wymieszane wcześniej z sodą.
- Do powstałej masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko oraz wbij całe jajko. Wszystko wymieszaj i przejdź do energicznego wyrabiania ciasta.
- Ciasto podziel na cztery równe części. Z każdej uformuj wałeczek, a każdą sztukę pokrój na dłuższe kawałki i rozwałkuj na niezbyt cienkie placki.
- Na każdy placek nałóż porcję farszu. Brzegi staranie i dokładnie zlep, tak, by na łączeniach nie było farszu.
- Gotowe pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cebulniki piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
- Gotowe pierogi cebulniki serwuj z surówką lub dowolnym sosem, smacznego!