Najlepsze rozwiązania są często tymi najlepszymi, także w kuchni. Właśnie dlatego, zamiast piec wymagające ciasta, czy warstwowe biszkopty lepiej postawić na klasykę rodem z babcinego przepiśnika. Ciasto zebra zawsze robi wrażenie i smakuje doskonale, szczególnie jeśli dodamy czekoladową polewę na wierzch.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto zebra - ekspresowy przepis na każdą okazję
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na ciasto zebra to hit tej wiosny i zbliżającej się Wielkanocy. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a efekt wow jest i tak gwarantowany. Wszystko przez dwie masy - jasną i kakaową, które po zapieczeniu tworzą piękny, babciny placek przypominający te, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie.
Ucierane ciasto to iście swojska receptura, która bazuje na jajach, maśle, mleku i mące. Tu nie ma żadnej filozofii, jednak najważniejszą częścią przy robieni naszej zebry jest łączenie partiami dwóch mas, które późnej będą się apetycznie prezentować.
Przepis na ciasto zebra, czyli babcina klasyka w oryginalnej odsłonie
Składniki:
- 200 g mąki tortowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 180 g cukru,
- 125 g masła,
- 4 łyżki mleka,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej obie mąki i dodaj także proszek do pieczenia. Wszystko starannie zamieszaj.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj mleko, skórkę pomarańczową, a na koniec stopniowo sypkie składniki.
- Odłóż 1/3 masy i wymieszaj z kakao.
- Do formy wlej część jasnego ciasta, potem ciemnego i ponownie jasnego. Ten zabieg pozwoli nam otrzymać wzór zebry.
- Ciasto piecz przez 25 minut w 150 stopniach C, a potem kolejne 35 minut w 160 stopniach C.
- Na konic podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Tak powstanie czekoladowa polewa, którą zdobimy ciasto. Smacznego!