Ciasto zebra zawsze robi furorę. Wystarczy połączyć dwie masy, by powstało cukiernicze dzieło sztuki

Zamiast po raz kolejny piec szarlotkę, czy serniki postaw na babciną klasykę. Ucierane ciasto zebra to efektowna propozycja, która na dodatek obłędnie smakuje. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, bo wystarczy połączyć słodkie masy, zapiec i udekorować słodką polewą.

Najlepsze rozwiązania są często tymi najlepszymi, także w kuchni. Właśnie dlatego, zamiast piec wymagające ciasta, czy warstwowe biszkopty lepiej postawić na klasykę rodem z babcinego przepiśnika. Ciasto zebra zawsze robi wrażenie i smakuje doskonale, szczególnie jeśli dodamy czekoladową polewę na wierzch. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto zebra - ekspresowy przepis na każdą okazję

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na ciasto zebra to hit tej wiosny i zbliżającej się Wielkanocy. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a efekt wow jest i tak gwarantowany. Wszystko przez dwie masy - jasną i kakaową, które po zapieczeniu tworzą piękny, babciny placek przypominający te, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. 

Ucierane ciasto to iście swojska receptura, która bazuje na jajach, maśle, mleku i mące. Tu nie ma żadnej filozofii, jednak najważniejszą częścią przy robieni naszej zebry jest łączenie partiami dwóch mas, które późnej będą się apetycznie prezentować.

Przepis na ciasto zebra, czyli babcina klasyka w oryginalnej odsłonie 

Składniki: 

  • 200 g mąki tortowej, 
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy. 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej obie mąki i dodaj także proszek do pieczenia. Wszystko starannie zamieszaj. 
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj mleko, skórkę pomarańczową, a na koniec stopniowo sypkie składniki. 
  3. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj z kakao.
  4. Do formy wlej część jasnego ciasta, potem ciemnego i ponownie jasnego. Ten zabieg pozwoli nam otrzymać wzór zebry.
  5. Ciasto piecz przez 25 minut w 150 stopniach C, a potem kolejne 35 minut w 160 stopniach C.
  6. Na konic podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Tak powstanie czekoladowa polewa, którą zdobimy ciasto. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.