-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa rybna z przepisu babci. Trochę jak z nadmorskiej restauracji, ale bez paragonu grozy
Zupa rybna z przepisu babci. Trochę jak z nadmorskiej restauracji, ale bez paragonu grozy
Zupa rybna to danie, które moja babcia przygotowuje specjalnie dla mnie. Nigdy nie potrafię się jej oprzeć i proszę o dokładkę. Najlepsze jest to, że smakuje jak z najlepszej nadmorskiej restauracji, ale przygotowanie jej nie wiąże się z paragonem grozy.
Niektórym zupa rybna kojarzy się albo z Wigilią, albo z pobytem w bałtyckim kurorcie. Mnie jednak kojarzy się z pysznym domowym jedzeniem u babci. Kiedy zaprasza mnie na obiad, na stole nie może zabraknąć tej zupy.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa rybna - przepis babci. Smakuje obłędnie i zawsze wychodzi
Przepis mojej babci na zupę rybną powinien mieć każdy. Zawsze wychodzi jej idealna. A co najlepsze – nie jest aż tak droga w przygotowaniu, jak wydaje się wielu z nas. Grunt to świeża ryba i sporo warzyw, które pewnie i tak mamy w domu.
Składniki:
- 600 g dowolnej ryby,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/4 korzenia selera,
- 1 por,
- 1 pomidor,
- 20 g koncentratu pomidorowego,
- masło lub oliwa z oliwek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 60 ml mleka,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta chilli mielonego,
- sól, pieprz.
Tania i obłędnie dobra zupa rybna - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Warzywa należy starannie umyć i obrać, a następnie odpowiednio pokroić - pora pokroić w półksiężyce, cebulę w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na niej cebulę i pora do zarumienia. Następnie podsmażamy resztę warzyw.
- W garnku należy zagotować bulion wraz z usmażonymi warzywami. Dodać obranego ze skórki pomidora i przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować nie dłużej niż kwadrans. Filety rybne pozbawić skóry i ewentualnych ości, pokroić w kostkę, zalać mlekiem.
- Kawałki ryby obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na maśle. Dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki z kromką świeżego chleba. Smacznego!