Zupa rybna z przepisu babci. Trochę jak z nadmorskiej restauracji, ale bez paragonu grozy

Zupa rybna to danie, które moja babcia przygotowuje specjalnie dla mnie. Nigdy nie potrafię się jej oprzeć i proszę o dokładkę. Najlepsze jest to, że smakuje jak z najlepszej nadmorskiej restauracji, ale przygotowanie jej nie wiąże się z paragonem grozy.

Niektórym zupa rybna kojarzy się albo z Wigilią, albo z pobytem w bałtyckim kurorcie. Mnie jednak kojarzy się z pysznym domowym jedzeniem u babci. Kiedy zaprasza mnie na obiad, na stole nie może zabraknąć tej zupy. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa rybna - przepis babci. Smakuje obłędnie i zawsze wychodzi 

Przepis mojej babci na zupę rybną powinien mieć każdy. Zawsze wychodzi jej idealna. A co najlepsze – nie jest aż tak droga w przygotowaniu, jak wydaje się wielu z nas. Grunt to świeża ryba i sporo warzyw, które pewnie i tak mamy w domu. 

Składniki: 

  • 600 g dowolnej ryby, 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchew, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/4 korzenia selera, 
  • 1 por, 
  • 1 pomidor, 
  • 20 g koncentratu pomidorowego, 
  • masło lub oliwa z oliwek, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 60 ml mleka, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • szczypta ostrej papryki, 
  • szczypta chilli mielonego, 
  • sól, pieprz. 

Tania i obłędnie dobra zupa rybna - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa należy starannie umyć i obrać, a następnie odpowiednio pokroić - pora pokroić w półksiężyce, cebulę w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na niej cebulę i pora do zarumienia. Następnie podsmażamy resztę warzyw.  
  3. W garnku należy zagotować bulion wraz z usmażonymi warzywami. Dodać obranego ze skórki pomidora i przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować nie dłużej niż kwadrans. Filety rybne pozbawić skóry i ewentualnych ości, pokroić w kostkę, zalać mlekiem.  
  4. Kawałki ryby obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na maśle. Dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki z kromką świeżego chleba. Smacznego! 
Więcej o: