-
Haps
-
Jak przygotować
- Włoski specjał w nowym wydaniu. Zapiecz i sam spróbuj, czy jest lepszy od klasyka. Ślinka cieknie od razu
Włoski specjał w nowym wydaniu. Zapiecz i sam spróbuj, czy jest lepszy od klasyka. Ślinka cieknie od razu
Kuchnia włoska jest bardzo popularna i często przez nas wykonywana. Zrobienie dań pochodzących z Włoch nie jest trudno i właśnie dlatego tak często decydujemy się na ich zrobienie. W tym wydaniu nie często można znaleźć tę potrawę, ale jest naprawdę pyszna. Zrób ją i sprawdź, czy będzie twoim numerem jeden.
Lasagne to danie, które zdobywa serca nie tylko miłośników kuchni włoskiej, ale także tych, którzy szukają ciekawych i sprawdzonych połączeń smakowych. Ta klasyczna włoska potrawa, od lat doceniana jest za swoją prostotę i wyjątkowy smak. Dzięki nowym wersjom tego dania zyskuje nowe życie. Dziś chcemy pokazać, że można ją zrobić w całkiem inny sposób, który wszystkim posmakuje.
Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana
Lasagne to danie warstwowe, które składa się z makaronu, sosu pomidorowego, sera, mięsa i sosu. Inne wersje tej potrawy nie są takie popularne i bardzo rzadko wykonywane. Jednak tym razem chcemy pokazać, że można ją wykonać inaczej. Dodanie do niej warzyw jak szpinak i brokuły mogą wywołać zaskoczenie, ale zrób i przekonaj się, że jest to naprawdę smaczne.
Przepis na lasagne szpinakowo-brokułową
Składniki
- 250 g makaronu lasagne,
- 400 g świeżego szpinaku,
- główka brokuła,
- 400 g sera ricotta,
- 200 g startego sera mozzarella,
- 100 g startego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 500 ml sosu pomidorowego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 500 ml mleka,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok do ostudzenia.
- W rondlu rozgrzej olej, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko do momentu, aż cebula zrobi się rumiana.
- Szpinak dokładnie przemyj i posiekaj na drobne kawałki. Brokuła również umyj i podziel na różyczki. Warzywa przełóż na patelnię i smaż do momentu, aż staną się miękkie.
- W drugim garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut, aby uzyskać jasnobrązową zasmażkę. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Do powstałej mieszanki dodaj ser ricotta, wymieszaj aż do połączenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę sosu pomidorowego, ugotowany makaron, a następnie warstwę szpinakowo-brokułową, sos beszamelowy i startą mozzarellę. Układaj w ten sposób warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być starty ser.
- Przygotowane danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż stanie się złociste, a ser się roztopi.
- Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Gdy ostygnie podziel je na porcje i podawaj. Smacznego!