Włoski specjał w nowym wydaniu. Zapiecz i sam spróbuj, czy jest lepszy od klasyka. Ślinka cieknie od razu

Kuchnia włoska jest bardzo popularna i często przez nas wykonywana. Zrobienie dań pochodzących z Włoch nie jest trudno i właśnie dlatego tak często decydujemy się na ich zrobienie. W tym wydaniu nie często można znaleźć tę potrawę, ale jest naprawdę pyszna. Zrób ją i sprawdź, czy będzie twoim numerem jeden.

Lasagne to danie, które zdobywa serca nie tylko miłośników kuchni włoskiej, ale także tych, którzy szukają ciekawych i sprawdzonych połączeń smakowych. Ta klasyczna włoska potrawa, od lat doceniana jest za swoją prostotę i wyjątkowy smak. Dzięki nowym wersjom tego dania zyskuje nowe życie. Dziś chcemy pokazać, że można ją zrobić w całkiem inny sposób, który wszystkim posmakuje.

Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana

Lasagne to danie warstwowe, które składa się z makaronu, sosu pomidorowego, sera, mięsa i sosu. Inne wersje tej potrawy nie są takie popularne i bardzo rzadko wykonywane. Jednak tym razem chcemy pokazać, że można ją wykonać inaczej. Dodanie do niej warzyw jak szpinak i brokuły mogą wywołać zaskoczenie, ale zrób i przekonaj się, że jest to naprawdę smaczne.

Przepis na lasagne szpinakowo-brokułową

Składniki

  • 250 g makaronu lasagne,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • główka brokuła,
  • 400 g sera ricotta,
  • 200 g startego sera mozzarella,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 500 ml sosu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 500 ml mleka,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok do ostudzenia.
  2. W rondlu rozgrzej olej, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko do momentu, aż cebula zrobi się rumiana.
  3. Szpinak dokładnie przemyj i posiekaj na drobne kawałki. Brokuła również umyj i podziel na różyczki. Warzywa przełóż na patelnię i smaż do momentu, aż staną się miękkie.
  4. W drugim garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut, aby uzyskać jasnobrązową zasmażkę. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Do powstałej mieszanki dodaj ser ricotta, wymieszaj aż do połączenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę sosu pomidorowego, ugotowany makaron, a następnie warstwę szpinakowo-brokułową, sos beszamelowy i startą mozzarellę. Układaj w ten sposób warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być starty ser.
  7. Przygotowane danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż stanie się złociste, a ser się roztopi.
  8. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Gdy ostygnie podziel je na porcje i podawaj. Smacznego!
Więcej o: