Takich faworków jeszcze nie jadłeś. To nie jest zwykły deser, tylko propozycja obiadowa

Faworki kojarzą nam się tylko z jednym - smacznym deserem, który podawany jest najczęściej w tłusty czwartek. Jednak pod tą nazwą można znaleźć jeszcze smakołyk, który jest całkowicie inny od tej słodkości. Co można więc pod nim znaleźć? Lepiej to sprawdzić.

Jeśli mówimy o faworkach to przed naszymi oczami pojawia się chrupiący deser. Bez dwóch zdań to pierwsze skojarzenie i trudno wybić sobie je z głowy. Słodki chrust posypany cukrem pudrem to nie jedyny smakołyk, który kryje się pod tą nazwą. Co jeszcze możemy tak nazwać? Okazuje się, że mięsne kąski przygotowane w podobny sposób.

Zobacz wideo Kotlety rybne [HAPS KIDS]

Oprócz słodkich kawałków ciasta faworkami nazywamy także kawałki mięsa. Zawinięte jest ono na kształt znanych nam ciastek i wysmażone na złoto. W tym przepisie pokażemy, jak zrobić faworki z mięsa z indyka. Gdy podasz je na obiad, każdy będzie pod wrażeniem nie tylko smaku, a także wyglądu.

Przepis na faworki z indyka

Składniki

  • 700 g piersi z indyka,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos

  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchew,
  • papryka czerwona,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z indyka dokładnie oczyść i podziel na plastry. Na środku każdego zrób nacięcie i przełóż tak, jakbyś robił prawdziwe faworki.
  2. W misce wymieszaj czosnek granulowany, bułkę tartą, natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. W drugiej misce roztrzep jajka.
  3. Przygotowane mięso najpierw zamocz w jajku, następnie w mieszance bułki i przypraw. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięsne faworki z każdej strony na złoty kolor.
  4. Teraz czas na przygotowanie sosu. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchew, paprykę i pomidory. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Do składników wlej przecier pomidorowy i dodaj suszone zioła oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż zgęstnieje.
  6. Faworki ponownie podgrzej na patelni, a następnie zanurz je w przygotowanym sosie pomidorowym. Podawaj je na gorąco z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: