-
Haps
-
Jak przygotować
- Takich faworków jeszcze nie jadłeś. To nie jest zwykły deser, tylko propozycja obiadowa
Takich faworków jeszcze nie jadłeś. To nie jest zwykły deser, tylko propozycja obiadowa
Faworki kojarzą nam się tylko z jednym - smacznym deserem, który podawany jest najczęściej w tłusty czwartek. Jednak pod tą nazwą można znaleźć jeszcze smakołyk, który jest całkowicie inny od tej słodkości. Co można więc pod nim znaleźć? Lepiej to sprawdzić.
Jeśli mówimy o faworkach to przed naszymi oczami pojawia się chrupiący deser. Bez dwóch zdań to pierwsze skojarzenie i trudno wybić sobie je z głowy. Słodki chrust posypany cukrem pudrem to nie jedyny smakołyk, który kryje się pod tą nazwą. Co jeszcze możemy tak nazwać? Okazuje się, że mięsne kąski przygotowane w podobny sposób.
Zobacz wideo Kotlety rybne [HAPS KIDS]
Oprócz słodkich kawałków ciasta faworkami nazywamy także kawałki mięsa. Zawinięte jest ono na kształt znanych nam ciastek i wysmażone na złoto. W tym przepisie pokażemy, jak zrobić faworki z mięsa z indyka. Gdy podasz je na obiad, każdy będzie pod wrażeniem nie tylko smaku, a także wyglądu.
Przepis na faworki z indyka
Składniki
- 700 g piersi z indyka,
- 2 jajka,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżka bułki tartej,
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Składniki na sos
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 2 pomidory,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchew,
- papryka czerwona,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Piersi z indyka dokładnie oczyść i podziel na plastry. Na środku każdego zrób nacięcie i przełóż tak, jakbyś robił prawdziwe faworki.
- W misce wymieszaj czosnek granulowany, bułkę tartą, natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. W drugiej misce roztrzep jajka.
- Przygotowane mięso najpierw zamocz w jajku, następnie w mieszance bułki i przypraw. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięsne faworki z każdej strony na złoty kolor.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchew, paprykę i pomidory. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Do składników wlej przecier pomidorowy i dodaj suszone zioła oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż zgęstnieje.
- Faworki ponownie podgrzej na patelni, a następnie zanurz je w przygotowanym sosie pomidorowym. Podawaj je na gorąco z ulubionymi dodatkami. Smacznego!