-
Haps
-
Jak przygotować
- Mięsny obiad idealny na niedzielę. Nikt nie będzie się dopominać schabowych, gdy go spróbuje
Mięsny obiad idealny na niedzielę. Nikt nie będzie się dopominać schabowych, gdy go spróbuje
Jeśli szukasz sposobu na dzisiejszy obiad to trafiłeś idealnie. Tak podane mięso perfekcyjnie pasuje jako drugie danie, zaraz za rosołem. Za każdym razem, gdy je robię, kolejka ustawia się po dokładkę. Zapisz ten przepis, bo będziesz wykonywać go znacznie częściej, niż się spodziewasz.
Każdy z nas chociaż raz chciałby zrobić kulinarne wrażenie na swoich bliskich. Wybierając najbardziej klasyczne potrawy można tego dokonać, jednak warto sięgnąć po bardziej oryginalne przepisy. My przedstawiamy naszą propozycję, która zachwyci każde podniebienie. Polędwica wieprzowa w sosie pieprzowym to potrawa, która zachwyca nie tylko smakiem, ale także prostotą przygotowania. Ta soczysta i aromatyczna polędwica, podana w delikatnym sosie, stanowi doskonały wybór na elegancki obiad czy uroczystą kolację i z pewnością nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.
Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji
Przygotowanie tego dania nie wymaga wielogodzinnych przygotowań czy skomplikowanych technik kulinarnych. Wystarczy odrobina cierpliwości i uwagi, by stworzyć danie, które zachwyci podniebienia wszystkich gości.
Przepis na medaliony wieprzowe w sosie pieprzowym
Składniki
- 600 g polędwicy wieprzowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 200 ml bulionu,
- 200 ml śmietany kremówki (30%),
- 2 łyżki ziaren pieprzu.
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Polędwicę wieprzową podziel na mniejsze kawałki, najlepiej na plastry o grubości 2 cm. Obsyp je solą i pieprzem z obu stron i podsmaż je na oliwie i maśle na złoty kolor.
- Na tę samą patelnię, na której smażone było mięso, wrzuć posiekany czosnek i cebulę. Smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Następnie wlej bulion na patelnię, zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aż płyn się zredukuje o połowę.
- Po tym czasie wlej śmietanę kremówkę do sosu i gotuj przez kolejne 3 minuty, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Na sam koniec wrzuć do całości rozgnieciony pieprz i zamieszaj.
- Do powstałej mieszanki wrzuć medaliony, gotuj je przez kolejne kilka minut, aby się podgrzały i wchłonęły smaki sosu. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Możesz podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, pieczona marchewka lub zielona sałata.