Sałatka krakowska jest idealna z wielu powodów. Zrobisz ją w kilka minut i zapełni na długo

Myśląc o sałatkach nie mamy z pewnością obrazu pełnowartościowego posiłku, który nas nasyci. Z tą sałatką jest całkowicie inaczej. Dzięki takiej mieszance składników jest ona pełna smaku, a do tego zapełni nasz brzuch na długo. Każdy, kto jej próbował, był wniebowzięty.

Sałatki to zazwyczaj dość lekkie przekąski, które nie zawsze wyróżniają się smakiem. Z tą jest inaczej i po jednym kęsie będziesz pewny, że zrobisz ją kolejny raz. Co jest w niej takiego, że zechcesz wrócić do tego smaku? Przede wszystkim wyróżnia się kombinacją różnych składników. Znajdziesz w niej ugotowane ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, paprykę i przede wszystkim kiełbasę krakowską.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sałatka krakowska z tego przepisu wyróżnia się na tle innych smakołyków także sosem. Mieszanka majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego jest w tym wypadku idealna. Świetnie łączy się z mięsem, a także charakterystycznym smakiem ogórków kiszonych

Przepis na sałatkę krakowską

Składniki

  • 300 g kiełbasy krakowskiej,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • papryka czerwona,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności gotuj jajka na twardo przez około 10 minut. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu zarówno jajka jak i ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Kiełbasę krakowską pokrój w kostkę, cebulę, ogórki i paprykę również posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Do większej miski wsyp wszystkie pokrojone składniki. W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i musztardę. Dopraw wszystko solą i pieprzem, wymieszaj, tworząc sos.
  4. Tak przygotowanym sosem polej składniki znajdujące się w misce i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem obsyp sałatkę natką pietruszki. Podawaj ją jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.