-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka krakowska jest idealna z wielu powodów. Zrobisz ją w kilka minut i zapełni na długo
Sałatka krakowska jest idealna z wielu powodów. Zrobisz ją w kilka minut i zapełni na długo
Myśląc o sałatkach nie mamy z pewnością obrazu pełnowartościowego posiłku, który nas nasyci. Z tą sałatką jest całkowicie inaczej. Dzięki takiej mieszance składników jest ona pełna smaku, a do tego zapełni nasz brzuch na długo. Każdy, kto jej próbował, był wniebowzięty.
Sałatki to zazwyczaj dość lekkie przekąski, które nie zawsze wyróżniają się smakiem. Z tą jest inaczej i po jednym kęsie będziesz pewny, że zrobisz ją kolejny raz. Co jest w niej takiego, że zechcesz wrócić do tego smaku? Przede wszystkim wyróżnia się kombinacją różnych składników. Znajdziesz w niej ugotowane ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, paprykę i przede wszystkim kiełbasę krakowską.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Sałatka krakowska z tego przepisu wyróżnia się na tle innych smakołyków także sosem. Mieszanka majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego jest w tym wypadku idealna. Świetnie łączy się z mięsem, a także charakterystycznym smakiem ogórków kiszonych.
Przepis na sałatkę krakowską
Składniki
- 300 g kiełbasy krakowskiej,
- 4 ziemniaki,
- 2 jajka,
- cebula,
- 3 ogórki kiszone,
- papryka czerwona,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności gotuj jajka na twardo przez około 10 minut. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu zarówno jajka jak i ziemniaki pokrój w kostkę.
- Kiełbasę krakowską pokrój w kostkę, cebulę, ogórki i paprykę również posiekaj na mniejsze kawałki.
- Do większej miski wsyp wszystkie pokrojone składniki. W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i musztardę. Dopraw wszystko solą i pieprzem, wymieszaj, tworząc sos.
- Tak przygotowanym sosem polej składniki znajdujące się w misce i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem obsyp sałatkę natką pietruszki. Podawaj ją jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.