Znajomy kucharz stwierdził, ze to najlepszy obiad. Rozgrzeje, a do tego ma smak, który urzeka

Gdy za oknem jeszcze daleko do wiosny, warto rozgrzać się w domu ciepłym posiłkiem. By tak się stało, idealny będzie ten przepis, który łączy w sobie to, co najlepsze. Znajdziesz w nim najlepsze mięso, warzywa i charakterystyczne smaki, które zapadną ci w pamięć.

Kierując się wyborem dania obiadowego, bierzemy pod uwagę kilka aspektów. Przede wszystkim trudność wykonania, a także smak. Jednak ponadto ważniejsze jest, by taki obiad zasmakował całej rodzinie. Jestem przekonana, że wybierając ten przepis będziesz zachwycony smakiem i tym, jak szybko zniknie z misek.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Przepis na gorący kociołek dostałam od zaprzyjaźnionego kucharza. Gdy mi o nim opowiadał był bardzo podekscytowany i przejęty. Jak tylko go spróbowałam, wiedziałam, dlaczego tak jest. Po pierwszej spróbowanej łyżce byłam w nim zakochana. Ta mieszanka smaków i aromatów jest perfekcyjna, a mięso jest miękkie i pełne smaku.

Przepis na gorący kociołek

Składniki

  • 250 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 1 kg karkówki,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 300 g grzybów,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty,
  • 100 ml wody,
  • 5 łyżek majeranku,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • łyżka słodkiej papryki mielonej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się mięsem. Karkówkę pokrój w większą kostkę i przypraw solą oraz pieprzem. Czosnek rozgnieć nożem i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w talarki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć karkówkę. Mięso smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  3. Do podsmażonej karkówki dodaj cebulę, umyte i posiekane grzyby, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość smaż do momentu, aż cebula zrobi się miękka, następnie przełóż składniki do miseczki.
  4. Na tej samej patelni umieść kiszoną kapustę i pozostałą część papryk. Podsmaż składniki przez około 7 minut, cały czas mieszając.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż 1/4 kapusty, połowę karkówki, kolejną 1/4  część kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasę. Na wierzch ułóż ostatnią część kiszonej kapusty i polej całość sokiem z kapusty i wodą.
  6. Naczynie włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z urządzenia i podawaj na ciepło wraz ze świeżym pieczywem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.