Gdy chcemy przygotować deser, zazwyczaj chwytamy się najbardziej oczywistych przepisów. Na stołach lądują więc serniki, szarlotki i innego tego typu ciasta. By dodać trochę świeżości, wypróbuj teraz ten przepis. Wychodzi z niego taki deser, którego się nie spodziewasz.
Fot. Shutterstock, Karl Allgaeuer
REKLAMA
REKLAMA
Szybkie, a do tego smaczne przepisy na słodkie desery to zbawienie dla wielu z nas. Nie trzeba za długo stać przy nich w kuchni i nie stracimy na nie za dużo czas. Jeśli do tego dodamy jeszcze wyważony smak i piękny wygląd to mamy wszystko, czego potrzebujemy. To, o czym napisałam, ma w sobie ten deser. Po samym wyglądzie uznasz, że chcesz je zjeść całe.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Przepis na roladę bananową
Składniki na biszkopt
150 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
150 g cukru,
4 jajka,
4 łyżki kakao,
łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Składniki na krem
550 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru,
tabliczka mlecznej czekolady.
Składniki na polewę
tabliczka mlecznej czekolady,
4 łyżki mleka.
Składniki dodatkowe
3 banany.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200°C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do większej miski przesiej mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dosyp również cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Masa powinna być jasna i jednolita. Do tak powstałej konsystencji stopniowo dodawaj roztrzepane żółtka i delikatnie wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj suche składniki i wmieszaj je dokładnie. Masę przelej na blachę wyłożoną papierem. Rozprowadź ją po całości za pomocą szpatułki.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut, aż do zarumienienia. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do wystudzenia.
Teraz czas na przygotowanie kremu. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą noża.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier i startą czekoladę. Wymieszaj całość do połączenia.
Tak przygotowanym kremem wysmaruj biszkopt. Następnie ułóż na tym całe banany i zawiń całość w rulon. Rób to ostrożnie, by biszkopt nie pękł.
Gotową roladę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut. W tym czasie przygotuj polewę. Do rondelka wkrusz czekoladę i dodaj mleko. Ustaw to na średnim ogniu i gotuj do połączenia i rozpuszczenia.
Roladę wyjmij z lodówki i oblej ją przygotowaną polewą. Pozostaw ją do wystudzenia, następnie podziel na porcje.