• Link został skopiowany

Z tym przepisem zapoznała mnie teściowa. Kręciłam nosem, a później jadłam ją cały czas

Gdy chcemy przygotować deser, zazwyczaj chwytamy się najbardziej oczywistych przepisów. Na stołach lądują więc serniki, szarlotki i innego tego typu ciasta. By dodać trochę świeżości, wypróbuj teraz ten przepis. Wychodzi z niego taki deser, którego się nie spodziewasz.
Rolada bananowa
Fot. Shutterstock, Karl Allgaeuer

Szybkie, a do tego smaczne przepisy na słodkie desery to zbawienie dla wielu z nas. Nie trzeba za długo stać przy nich w kuchni i nie stracimy na nie za dużo czas. Jeśli do tego dodamy jeszcze wyważony smak i piękny wygląd to mamy wszystko, czego potrzebujemy. To, o czym napisałam, ma w sobie ten deser. Po samym wyglądzie uznasz, że chcesz je zjeść całe.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Przepis na roladę bananową

Składniki na biszkopt

  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki kakao,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na krem

  • 550 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru,
  • tabliczka mlecznej czekolady.

Składniki na polewę

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 4 łyżki mleka.

Składniki dodatkowe

  • 3 banany.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do większej miski przesiej mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dosyp również cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Masa powinna być jasna i jednolita. Do tak powstałej konsystencji stopniowo dodawaj roztrzepane żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Do masy jajecznej dodaj suche składniki i wmieszaj je dokładnie. Masę przelej na blachę wyłożoną papierem. Rozprowadź ją po całości za pomocą szpatułki.
  5. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut, aż do zarumienienia. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do wystudzenia.
  6. Teraz czas na przygotowanie kremu. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą noża.
  7. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier i startą czekoladę. Wymieszaj całość do połączenia.
  8. Tak przygotowanym kremem wysmaruj biszkopt. Następnie ułóż na tym całe banany i zawiń całość w rulon. Rób to ostrożnie, by biszkopt nie pękł.
  9. Gotową roladę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut. W tym czasie przygotuj polewę. Do rondelka wkrusz czekoladę i dodaj mleko. Ustaw to na średnim ogniu i gotuj do połączenia i rozpuszczenia.
  10. Roladę wyjmij z lodówki i oblej ją przygotowaną polewą. Pozostaw ją do wystudzenia, następnie podziel na porcje.
Więcej o: