Zetrzyj ziemniaki i połącz je z kiełbasą. W ten sposób zrobisz najsmaczniejszy obiad

Kto nie kocha ziemniaków i mięsa? Jeśli jeszcze te składniki są ze sobą wymieszane, to mamy danie idealne. Ten przepis pokazuje, że można to zrobić w oryginalny sposób. Dzięki temu zdobędzie się obiad na miarę restauracji. Wykonanie to bułka z masłem.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to jedno z tych dań, które przypomina nam o tym, ze obiad nie musi być skomplikowany. To danie jest hołdem dla tradycji kuchni domowej, gdzie skromne składniki przekształcają się w coś wyjątkowego. By je zrobić nie trzeba wcale wiele. Wystarczy zetrzeć ziemniaki i ułożyć je w naczyniu, kiełbasa ma za zadanie dodać smaku.

Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików

Jeśli chcesz, by zapiekanka miała jeszcze dodatkowy smak, możesz wzbogacić ją o żółty ser. Posypanie jej sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza, a składniki będą trzymać się w całości. Możesz również do niej dodać więcej warzyw, czy przypraw. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 600 g swojskiej kiełbasy,
  • cebula,
  • 100 g masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • śmietanka 30%.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby powstały paski, takie jak na placki ziemniaczane. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę podziel na mniejsze kawałki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, aby po upieczeniu zapiekanka nie przykleiła się do niego. Następnie połowę masy ziemniaczanej należy równo wyłożyć do naczynia. Ziemniaki warto lekko odcisnąć z nadmiaru wody, które wypuściły. Na kartofle wyłóż równomiernie cebulę i kiełbasę, wszystko oprósz solą i pieprzem.
  3. Na składniki ułóż równomiernie pozostałą część ziemniaków, a następnie całość przyciśnij rękoma.
  4. Bułkę tartą rozsyp po całości tworząc grubszą warstwę, na koniec rozlej śmietankę 30% i ułóż nierównomiernie kawałki masła. Piecz przez około 40 minut do rumianego koloru w 180°C.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.