Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to jedno z tych dań, które przypomina nam o tym, ze obiad nie musi być skomplikowany. To danie jest hołdem dla tradycji kuchni domowej, gdzie skromne składniki przekształcają się w coś wyjątkowego. By je zrobić nie trzeba wcale wiele. Wystarczy zetrzeć ziemniaki i ułożyć je w naczyniu, kiełbasa ma za zadanie dodać smaku.
Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
Jeśli chcesz, by zapiekanka miała jeszcze dodatkowy smak, możesz wzbogacić ją o żółty ser. Posypanie jej sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza, a składniki będą trzymać się w całości. Możesz również do niej dodać więcej warzyw, czy przypraw. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 600 g swojskiej kiełbasy,
- cebula,
- 100 g masła,
- sól i pieprz do smaku,
- 6 łyżek bułki tartej,
- śmietanka 30%.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby powstały paski, takie jak na placki ziemniaczane. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę podziel na mniejsze kawałki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, aby po upieczeniu zapiekanka nie przykleiła się do niego. Następnie połowę masy ziemniaczanej należy równo wyłożyć do naczynia. Ziemniaki warto lekko odcisnąć z nadmiaru wody, które wypuściły. Na kartofle wyłóż równomiernie cebulę i kiełbasę, wszystko oprósz solą i pieprzem.
- Na składniki ułóż równomiernie pozostałą część ziemniaków, a następnie całość przyciśnij rękoma.
- Bułkę tartą rozsyp po całości tworząc grubszą warstwę, na koniec rozlej śmietankę 30% i ułóż nierównomiernie kawałki masła. Piecz przez około 40 minut do rumianego koloru w 180°C.