Jajogrzybki zrobię na Wielkanoc. Kapelusiki nie są z czekolady, a najlepszy jest środek

Zbliża się Wielkanoc i już mnóstwo z nas szuka przepisów na wielkanocne jajka, babki i inne pyszności. Ja także niedawno zaczęłam poszukiwania wielkanocnych inspiracji i trafiłam na YouTube. Znalazłam tam przepis na jajogrzybki, które nie są zwykłymi jajkami faszerowanymi. Coś czuję, że zrobią furorę.

W moim domu od lat na Wielkanoc robię jajka faszerowane pieczarkami i nie chwaląc się zbytnio powiem, że niektórzy (pozdrawiam wujka z tego miejsca) rzucają się na nie jeszcze przed wielkanocnym barszczem. Robię je zawsze tak samo - jajka kroję na pół, wyjmuję żółtka, pieczarki duszę z cebulką na maśle. Następnie wszystko wkładam do miski, dodaję zgnieciony ząbek czosnku, majonez i doprawiam do smaku. Następnie powstałym farszem nadziewam jajka i dekoruję, czasem rzeżuchą, czasem szczypiorkiem. 

Zobacz wideo

Ostatnio buszując w czeluściach sieci, zatrzymałam się na jednym z filmów w serwisie YouTube. Moją uwagę zwróciła miniatura jednego z filmów z kanału Henia Foks. Sympatyczna gospodyni zrobiła faszerowane jajka, które wyglądały jak urocze grzybki. Nawet miały brązowe kapelusiki. Na pierwszy rzut oka wyglądały jak z czekolady. Szczęka mi prawie opadła, jak obejrzałam filmik do końca. Kapelusiki były jak najbardziej "jajeczne" a swój brązowy kolor zawdzięczają mocnej herbacie. Oto przepis na jajka faszerowane pieczarkami, które na pewno zrobię na Wielkanoc. 

 

Jajogrzybki na Wielkanoc. Goście nie uwierzą

Składniki podaję z filmu na YouTube, jednak wy możecie zwiększyć proporcje.

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 150 g pieczarek, 
  • 1 cebulka, 
  • 3 torebki czarnej herbaty, 
  • 1 czubata łyżka majonezu, 
  • pół szklanki wody do zaparzenia herbaty, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • masło do smażenia.

Joajogrzybki - sposób wykonania:

  1. W połowie szklanki wrzątku zaparz mocną esencję herbaty z trzech torebek. Kiedy herbata się parzy, na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Usmaż je i odstaw. 
  2. Teraz zajmij się jajkami. odetnij "kapelusiki", czyli końcówki jajek i zanurz je w herbacianej esencji. Żółtka wyjmij i przełóż do miseczki. Drugą końcówkę jajek także odetnij, ale tylko na tyle, by jajka mogły stać. Odcięte białko dodaj do żółtek. 
  3. Do miski z żółtkami i skrawkami białek dodaj majonez oraz podsmażone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Następnie całość zmiksuj i przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy kuchennej. 
  4. Nafaszeruj puste białka i połóż je na półmisku. Na filmie półmisek jest udekorowany groszkiem i rukolą, które miały imitować zieleń trawy. Następnie przykryj jajka brązowymi czapeczkami i czekaj na zachwyt gości. 

Ten przepis na jajka faszerowane pieczarkami jest banalny i nikomu nie sprawi problemu. Jeśli chcesz postawić na wielkanocnym stole coś naprawdę nietuzinkowego i wyjątkowo pysznego, niech to posłuży za inspirację. Ja na pewno się zainspiruję, ale zrobię takich jajek dwa razy więcej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.