W moim domu od lat na Wielkanoc robię jajka faszerowane pieczarkami i nie chwaląc się zbytnio powiem, że niektórzy (pozdrawiam wujka z tego miejsca) rzucają się na nie jeszcze przed wielkanocnym barszczem. Robię je zawsze tak samo - jajka kroję na pół, wyjmuję żółtka, pieczarki duszę z cebulką na maśle. Następnie wszystko wkładam do miski, dodaję zgnieciony ząbek czosnku, majonez i doprawiam do smaku. Następnie powstałym farszem nadziewam jajka i dekoruję, czasem rzeżuchą, czasem szczypiorkiem.
Ostatnio buszując w czeluściach sieci, zatrzymałam się na jednym z filmów w serwisie YouTube. Moją uwagę zwróciła miniatura jednego z filmów z kanału Henia Foks. Sympatyczna gospodyni zrobiła faszerowane jajka, które wyglądały jak urocze grzybki. Nawet miały brązowe kapelusiki. Na pierwszy rzut oka wyglądały jak z czekolady. Szczęka mi prawie opadła, jak obejrzałam filmik do końca. Kapelusiki były jak najbardziej "jajeczne" a swój brązowy kolor zawdzięczają mocnej herbacie. Oto przepis na jajka faszerowane pieczarkami, które na pewno zrobię na Wielkanoc.
Składniki podaję z filmu na YouTube, jednak wy możecie zwiększyć proporcje.
Ten przepis na jajka faszerowane pieczarkami jest banalny i nikomu nie sprawi problemu. Jeśli chcesz postawić na wielkanocnym stole coś naprawdę nietuzinkowego i wyjątkowo pysznego, niech to posłuży za inspirację. Ja na pewno się zainspiruję, ale zrobię takich jajek dwa razy więcej.