Zapiekanka makaronowa zawsze smakuje świetnie. Niezależnie od listy składników nigdy nie może zabraknąć w niej passaty i sera. Choć najlepiej smakuje z parmezanem, świetnie sprawdzi się też zwykły żółty ser. Oto mój sposób na prostą zapiekankę makaronową.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Zapiekanka makaronowa - przepis. Traktuję ją jako przepis zero waste
Zapiekankę makaronową przygotowuję wtedy, gdy widzę, że pieczarki powoli ciemnieją, a pomidory są już miękkie. Wówczas łapię kilka innych składników i przygotowuję obiad, który mojej rodzinie wystarcza na dwa, a nawet trzy dni.
Składniki:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego,
- duża paczka makaronu,
- 2 łyżki przyprawy do mięsa, sól, pieprz, chilli,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 250 g sera żółtego w kostce,
- puszka kukurydzy,
- 2 cebule,
- 200 g pieczarek,
- olej do smażenia,
- keczup.
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem. Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie makaronowej zapiekanki jest bardzo proste. To danie, które przygotowuje się samo. Wystarczy ugotować makaron, pokroić składniki, poddusić je i prawie gotowe. Reszta nie wymaga już zbyt wielkiej ingerencji gotującego.
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, a następnie wkładamy do dużej miski i przyprawiamy. Podsmażamy na oleju.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy.
- Warzywa kroimy drobniej i dorzucamy do mięsa. Dusimy do miękkości. Dodajemy passatę i przyprawiamy do smaku. Możemy też polać keczupem.
- W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwy naprzemiennie - makaron, mięso z warzywami, makaron itd.
- Na koniec posypujemy startym serem żółtym.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Smacznego!