Kiedy nie mam czasu na gotowanie, robię tę zapiekankę. Czyszczę lodówkę z warzyw i nic nie marnuję

Przepis na zapiekankę jest moim ulubionym. Świetnie sprawdza się, gdy nie mam czasu na długie przygotowanie obiadu, a w międzyczasie przydałoby załatwić się jeszcze kilka spraw. Za każdym razem dowolnie modyfikuję ten przepi - w zależności od tego, co znajdę w lodówce.

Zapiekanka makaronowa zawsze smakuje świetnie. Niezależnie od listy składników nigdy nie może zabraknąć w niej passaty i sera. Choć najlepiej smakuje z parmezanem, świetnie sprawdzi się też zwykły żółty ser. Oto mój sposób na prostą zapiekankę makaronową. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Zapiekanka makaronowa - przepis. Traktuję ją jako przepis zero waste 

Zapiekankę makaronową przygotowuję wtedy, gdy widzę, że pieczarki powoli ciemnieją, a pomidory są już miękkie. Wówczas łapię kilka innych składników i przygotowuję obiad, który mojej rodzinie wystarcza na dwa, a nawet trzy dni.  

Składniki: 

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego, 
  • duża paczka makaronu, 
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa, sól, pieprz, chilli, 
  • papryka czerwona, 
  • papryka żółta, 
  • 250 g sera żółtego w kostce, 
  • puszka kukurydzy
  • 2 cebule, 
  • 200 g pieczarek, 
  • olej do smażenia, 
  • keczup. 

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie makaronowej zapiekanki jest bardzo proste. To danie, które przygotowuje się samo. Wystarczy ugotować makaron, pokroić składniki, poddusić je i prawie gotowe. Reszta nie wymaga już zbyt wielkiej ingerencji gotującego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso myjemy, a następnie wkładamy do dużej miski i przyprawiamy. Podsmażamy na oleju. 
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy. 
  3. Warzywa kroimy drobniej i dorzucamy do mięsa. Dusimy do miękkości. Dodajemy passatę i przyprawiamy do smaku. Możemy też polać keczupem.  
  4. W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwy naprzemiennie - makaron, mięso z warzywami, makaron itd. 
  5. Na koniec posypujemy startym serem żółtym.  
  6. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.