Umiejętność robienia ciasta drożdżowego jest bardzo przydatna i warto ją mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Mimo że ten rodzaj ciasta bywa dość niewdzięczny i upierdliwy. Główną rolę grają w nim oczywiście drożdże, które ciągną ciasto do góry. Muszą być jednak spełnione konkretne warunki, by odbywało się to bez przeszkód. Drożdże nie mogą być oczywiście przeterminowane. Trzeba też uważać, by nie było im ani za ciepło (zalewanie gorącym mlekiem to błąd, powinno być co najwyżej letnie), ani za zimno, bo wtedy też nie będą chciały rosnąć.
Okazuje się, że na to, czy ciasto drożdżowe urośnie niemalże pod sufit, odpowiada jeszcze coś. To również ma związek z temperaturą, choć nie składników, które dodajemy do wypieku. Babcie i inne doświadczone gospodynie od lat powtarzają, że ręce, którymi wyrabiamy ciasto, powinny być ciepłe. Chłodne dłonie źle wpłyną na drożdże, które będą słabiej ciągnęły mąkę. Wszystko więc zależy od tych kapryśnych drożdży i tego, jaka temperatura na nie działa.
Poniżej podrzucamy najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe. Z nim wszystko powinno pójść gładko, choć oczywiście może się zdarzyć, że drożdże znów nie będą chciały współpracować. Nie zrażaj się i spróbuj jeszcze raz, bo przecież trening czyni mistrza.
Składniki:
Sposób przygotowania:
By ciasto drożdżowe ładnie urosło, konieczne jest przygotowanie zaczynu. Drożdże należy wkruszyć do naczynia, dosypać dwie łyżki cukru, trzy łyżki mąki i wlać letnie mleko. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, żeby drożdże miały czas zacząć pracować.
Masło rozpuść na niedużym ogniu. Uważaj, żeby go nie przypalić. Żółtka w osobnym naczyniu utrzyj z resztą cukru, która została. Powinna powstać jasna i puszysta masa.
Weź kolejną miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn, całe jajka oraz utartą masę. Zagnieć ciasto (na tym etapie pamiętaj, by dłonie były ciepłe). W międzyczasie dolewaj do ciasta przestudzone masło z rondelka. Ciasto drożdżowe powinno zacząć odchodzić od dłoni. Uklep je, by usunąć pęcherzyki powietrza i przykryj naczynie z ciastem ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz i jeśli korzystasz z dodatków, wrzuć je na tym etapie. Formę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej ciasto drożdżowe. Przykryj jeszcze na czas rozgrzewania piekarnika do 180 stopni C. Gdy urządzenie będzie gotowe, wstaw ciasto do środka i piecz przez godzinę. Gotowe i ostudzone ciasto drożdżowe możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem albo jeść bez niczego.