Poznaj przepis na sycące jajka. Podaj je w takiej formie na śniadanie, a będziesz zadowolony

Śniadania powinny być sycące i pełnowartościowe. Dzięki temu przepisu zrobisz pyszny posiłek, który ma to wszystko. Jajka wymieszane z tymi składnikami są pyszne i odpowiednio nastroją cię na resztę dnia.

Omlet to bardzo popularny sposób na rozpoczęcie dnia. Można do niego dodać różnorodne dodatki, dzięki czemu jest smaczniejszy i ciekawszy. W tym przypadku dodaj szpinak i odrobinę czosnku. To pyszna propozycja na śniadanie, która dostarcza wartościowych składników i energii na cały dzień.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na pyszne śniadanie, obiad i deser

Umieszczenie w omlecie szpinaku dodaje potrawie koloru, a czosnek tylko dodaje całości smaku. Nie można zapomnieć o uniwersalności omletu - idealnego na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się na lekką kolację czy brunch w weekend. Szybki w przygotowaniu, a jednocześnie pełen smaku i aromatu, z pewnością zagości na naszych stołach jako ulubione danie, które zawsze potrafi zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem.

Przepis na omlet ze szpinakiem

Składniki

  • 3 jajka,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej. Czosnek obierz i drobno posiekaj, czosnek przemyj i osusz.
  2. Gdy tłuszcz stanie się gorący, wrzuć na niego warzywa i smaż je do momentu zarumienienia czosnku i podsmażenia szpinaku.
  3. W misce roztrzep jajka i dodaj do nich mleko. Dopraw mieszankę solą i pieprzem według własnego smaku.
  4. Przelej jajka na patelnię ze szpinakiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, by składniki były na całej powierzchni jajek.
  5. Smaż omlet na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż spód się zetnie i zacznie lekko rumienić.
  6. Po tym czasie delikatnie podważ krawędzie omletu za pomocą łopatki i przenieś go na drugą stronę, aby i z tej strony go wysmażyć.
  7. Smaż omlet z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty, aż będzie dobrze ścięty. Gdy stanie się gotowy, przełóż go na talerz i podawaj.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.