-
Haps
-
Jak przygotować
- Poznaj przepis na sycące jajka. Podaj je w takiej formie na śniadanie, a będziesz zadowolony
Poznaj przepis na sycące jajka. Podaj je w takiej formie na śniadanie, a będziesz zadowolony
Śniadania powinny być sycące i pełnowartościowe. Dzięki temu przepisu zrobisz pyszny posiłek, który ma to wszystko. Jajka wymieszane z tymi składnikami są pyszne i odpowiednio nastroją cię na resztę dnia.
Omlet to bardzo popularny sposób na rozpoczęcie dnia. Można do niego dodać różnorodne dodatki, dzięki czemu jest smaczniejszy i ciekawszy. W tym przypadku dodaj szpinak i odrobinę czosnku. To pyszna propozycja na śniadanie, która dostarcza wartościowych składników i energii na cały dzień.
Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na pyszne śniadanie, obiad i deser
Umieszczenie w omlecie szpinaku dodaje potrawie koloru, a czosnek tylko dodaje całości smaku. Nie można zapomnieć o uniwersalności omletu - idealnego na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się na lekką kolację czy brunch w weekend. Szybki w przygotowaniu, a jednocześnie pełen smaku i aromatu, z pewnością zagości na naszych stołach jako ulubione danie, które zawsze potrafi zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem.
Przepis na omlet ze szpinakiem
Składniki
- 3 jajka,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej. Czosnek obierz i drobno posiekaj, czosnek przemyj i osusz.
- Gdy tłuszcz stanie się gorący, wrzuć na niego warzywa i smaż je do momentu zarumienienia czosnku i podsmażenia szpinaku.
- W misce roztrzep jajka i dodaj do nich mleko. Dopraw mieszankę solą i pieprzem według własnego smaku.
- Przelej jajka na patelnię ze szpinakiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, by składniki były na całej powierzchni jajek.
- Smaż omlet na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż spód się zetnie i zacznie lekko rumienić.
- Po tym czasie delikatnie podważ krawędzie omletu za pomocą łopatki i przenieś go na drugą stronę, aby i z tej strony go wysmażyć.
- Smaż omlet z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty, aż będzie dobrze ścięty. Gdy stanie się gotowy, przełóż go na talerz i podawaj.