Śniadania powinny być sycące i pełnowartościowe. Dzięki temu przepisu zrobisz pyszny posiłek, który ma to wszystko. Jajka wymieszane z tymi składnikami są pyszne i odpowiednio nastroją cię na resztę dnia.
fot. manyakotic / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Omlet to bardzo popularny sposób na rozpoczęcie dnia. Można do niego dodać różnorodne dodatki, dzięki czemu jest smaczniejszy i ciekawszy. W tym przypadku dodaj szpinak i odrobinę czosnku. To pyszna propozycja na śniadanie, która dostarcza wartościowych składników i energii na cały dzień.
REKLAMA
Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na pyszne śniadanie, obiad i deser
Umieszczenie w omlecie szpinaku dodaje potrawie koloru, a czosnek tylko dodaje całości smaku. Nie można zapomnieć o uniwersalności omletu - idealnego na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się na lekką kolację czy brunch w weekend. Szybki w przygotowaniu, a jednocześnie pełen smaku i aromatu, z pewnością zagości na naszych stołach jako ulubione danie, które zawsze potrafi zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem.
Przepis na omlet ze szpinakiem
Składniki
3 jajka,
100 g świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mleka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej olej. Czosnek obierz i drobno posiekaj, czosnek przemyj i osusz.
Gdy tłuszcz stanie się gorący, wrzuć na niego warzywa i smaż je do momentu zarumienienia czosnku i podsmażenia szpinaku.
W misce roztrzep jajka i dodaj do nich mleko. Dopraw mieszankę solą i pieprzem według własnego smaku.
Przelej jajka na patelnię ze szpinakiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, by składniki były na całej powierzchni jajek.
Smaż omlet na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż spód się zetnie i zacznie lekko rumienić.
Po tym czasie delikatnie podważ krawędzie omletu za pomocą łopatki i przenieś go na drugą stronę, aby i z tej strony go wysmażyć.
Smaż omlet z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty, aż będzie dobrze ścięty. Gdy stanie się gotowy, przełóż go na talerz i podawaj.