Ciekawa i smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Takiego smaku jeszcze nie znasz

Placki kojarzone są tylko z jednym warzywem, którym są ziemniaki. To właśnie w taki sposób je zazwyczaj robimy i podajemy. Ten przepis ich nie uwzględnia, ale głównym składnikiem jest coś pysznego. Zakochasz się w tym daniu.

Gdy mam ochotę na placki, zazwyczaj sięgam po ten jeden sprawdzony przepis. Jest to oczywiście receptura na danie z ziemniakami. Rzadko kiedy zamieniam je na coś innego, lecz tym razem to zrobiłam i nie pożałowałam. Okazało się, że z innym warzywem smakują sto razy lepsze.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Na co więc zamienić ukochane ziemniaki? Ja wykorzystałam buraki, które darzę równie wielką miłością. Okazało się, że danie to nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, a także smakuje obłędnie. Z dodatkiem kwaśnej śmietany są smaczne, lecz pamiętaj o odpowiednim wysmażeniu. Dzięki temu będą chrupiące.

Przepis na placki z buraków

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego warzywo. Podsmażaj przez kilka chwil, do zarumienienia. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Buraczki podgotuj, następnie pozostaw do wystudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodaj podsmażone warzywa, a także wsyp mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na tej samej patelni, na której podsmażana była cebula, ponownie rozgrzej tłuszcz. Formuj na nim placki, o kształcie przypominającym ziemniaczane. Smaż je z dwóch stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!
Więcej o: