Placki kojarzone są tylko z jednym warzywem, którym są ziemniaki. To właśnie w taki sposób je zazwyczaj robimy i podajemy. Ten przepis ich nie uwzględnia, ale głównym składnikiem jest coś pysznego. Zakochasz się w tym daniu.
Fot. Shutterstock, ElenaVah
REKLAMA
REKLAMA
Gdy mam ochotę na placki, zazwyczaj sięgam po ten jeden sprawdzony przepis. Jest to oczywiście receptura na danie z ziemniakami. Rzadko kiedy zamieniam je na coś innego, lecz tym razem to zrobiłam i nie pożałowałam. Okazało się, że z innym warzywem smakują sto razy lepsze.
REKLAMA
Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Na co więc zamienić ukochane ziemniaki? Ja wykorzystałam buraki, które darzę równie wielką miłością. Okazało się, że danie to nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, a także smakuje obłędnie. Z dodatkiem kwaśnej śmietany są smaczne, lecz pamiętaj o odpowiednim wysmażeniu. Dzięki temu będą chrupiące.
Przepis na placki z buraków
Składniki
1 kg czerwonych buraków,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
5 łyżek mąki pszennej,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego warzywo. Podsmażaj przez kilka chwil, do zarumienienia. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
Buraczki podgotuj, następnie pozostaw do wystudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodaj podsmażone warzywa, a także wsyp mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.
Na tej samej patelni, na której podsmażana była cebula, ponownie rozgrzej tłuszcz. Formuj na nim placki, o kształcie przypominającym ziemniaczane. Smaż je z dwóch stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!