Zamiast sosu tatarskiego podaj jajka w wiosennej odsłonie. Znikną ze stołu w mig

Jajka w takim wydaniu są idealne na każdą okazję. Osobiście mam zamiar podać je na Wielkanoc, bo wiem, że ich smak przypadnie rodzinie do gustu. Sos, którym są oblane, jest lekki i kremowy, a dodatek warzyw współgra z całą resztą.

Jajka w sosie wiosennym to kombinacja delikatnych smaków i świeżych składników, które idealnie pasują do wiosennych dni i uroczystych okazji, jak Wielkanoc. W mojej kuchni staną się one stałym punktem w menu, którym zawsze chętnie podzielę się z rodziną i przyjaciółmi. Ta lekka potrawa skrywa w sobie mieszankę wiosennych smaków - od świeżych warzyw, przez delikatne jajka, aż po aromatyczny sos.

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

W skład tych pysznych jajek wchodzą rzodkiewki, szczypiorek, zielone ogórki, a także sałata. Nie można również zapomnieć o sosie, który jest zarówno lekki, jak i aromatyczny.

Przepis na jajka w wiosennym sosie

Składniki

  • 6 jajek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 zielone ogórki,
  • kilka liści sałaty,
  • niewielka ilość cukru do smaku,
  • sól i pieprz według uznania,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku i ugotuj na twardo. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz i przekrój na pół.
  2. Połówki jajek ułóż na liściach sałaty znajdujących się w misce. Szczypiorek przemyj, osusz i posiekaj na drobno, rzodkiewki również przemyj i pokrój w plasterki, ogórki obierz i posiekaj w kostkę.
  3. Teraz przygotuj sos. Surowe jajka przenieś do miski, dodaj musztardę i łyżkę śmietany. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj pozostałą ilość śmietany i jogurt naturalny, zamieszaj.
  4. Do tak przygotowanego sosu wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj. Następnie taką mieszanką polej pokrojone jajka. Gotową sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.