-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast sosu tatarskiego podaj jajka w wiosennej odsłonie. Znikną ze stołu w mig
Zamiast sosu tatarskiego podaj jajka w wiosennej odsłonie. Znikną ze stołu w mig
Jajka w takim wydaniu są idealne na każdą okazję. Osobiście mam zamiar podać je na Wielkanoc, bo wiem, że ich smak przypadnie rodzinie do gustu. Sos, którym są oblane, jest lekki i kremowy, a dodatek warzyw współgra z całą resztą.
Jajka w sosie wiosennym to kombinacja delikatnych smaków i świeżych składników, które idealnie pasują do wiosennych dni i uroczystych okazji, jak Wielkanoc. W mojej kuchni staną się one stałym punktem w menu, którym zawsze chętnie podzielę się z rodziną i przyjaciółmi. Ta lekka potrawa skrywa w sobie mieszankę wiosennych smaków - od świeżych warzyw, przez delikatne jajka, aż po aromatyczny sos.
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
W skład tych pysznych jajek wchodzą rzodkiewki, szczypiorek, zielone ogórki, a także sałata. Nie można również zapomnieć o sosie, który jest zarówno lekki, jak i aromatyczny.
Przepis na jajka w wiosennym sosie
Składniki
- 6 jajek,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- 2 zielone ogórki,
- kilka liści sałaty,
- niewielka ilość cukru do smaku,
- sól i pieprz według uznania,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki musztardy,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
- Jajka umieść w rondelku i ugotuj na twardo. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz i przekrój na pół.
- Połówki jajek ułóż na liściach sałaty znajdujących się w misce. Szczypiorek przemyj, osusz i posiekaj na drobno, rzodkiewki również przemyj i pokrój w plasterki, ogórki obierz i posiekaj w kostkę.
- Teraz przygotuj sos. Surowe jajka przenieś do miski, dodaj musztardę i łyżkę śmietany. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj pozostałą ilość śmietany i jogurt naturalny, zamieszaj.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj. Następnie taką mieszanką polej pokrojone jajka. Gotową sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem.