Te pierogi deklasują wszystkie inne. Babcia zawsze robi je na Wielkanoc

Święta bez pierogów nie istnieją. Jeśli chcemy zabłysnąć, powinniśmy eksperymentować. Ten wyborny farsz do pierogów, o którym mało kto wie, to prawdziwy hit. Kiedy moja babcia je zrobiła, oszaleliśmy. Nic nie smakuje podczas świąt wielkanocnych tak bardzo, jak to połączenie.

Pierogi to niewątpliwie nasze danie narodowe. Choć popularnością cieszą się także poza granicami naszego kraju, to rzadko kiedy konsumuje się je w takich ilościach, jak w Polsce. Najczęściej królują te z mięsem, kapustą i grzybami, szpinakiem czy owocami. Tutaj jednak warianty smakowe się nie kończą, bo oprócz klasyków, możemy poszaleć. To nietypowe nadzienie z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole. Goście będą zaskoczeni ciekawym rozwiązaniem i pochwalą popis kulinarny kucharki. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Przepis na pierogi rybne, które sprawdzą się na wielkanocnym stole

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 125 ml wody,
  • sól,
  • 400 g filetów z dorsza,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania farszu do pierogów z dorszem

  1. Do garnka wlej wodę, umieść w niej oczyszczone filety z dorsza, a także obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę.
  2. Cebulę obierz i wraz z boczkiem pokrój w drobną kostkę. Podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju.
  3. Ugotowane filety i warzywa zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Do masy dodaj żółtko, cebulę z boczkiem, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
  4. W osobnej misce ubij białko na sztywno, a następnie dodaj do pozostałych składników. Farsz dokładnie wymieszaj do połączenia produktów.

Sposób przygotowania ciasta do pierogów z dorszem

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei to posyp je niewielką ilością mąki.
  2. Gotowe ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj. Kolejnym krokiem będzie wycięcie kółek za pomocą szklanki.
  3. Na każdym wyciętym kawałku ułóż wcześniej zrobiony farsz i dokładnie zalep ze sobą części ciasta.
  4. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  5. Podawaj z podsmażoną cebulką, skwarkami lub boczkiem.

Pierogi smakują najlepiej polane masłem lub olejem i posypane zrumienioną cebulką. Pierogi rybne polubią się także z posiekanym koperkiem, a na wielkanocny stół możemy podać je także z rzeżuchą. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.