Po co się męczyć z racuchami, skoro istnieją lepsze placki? Są puszyste i gotowe w dziesięć minut

Co na śniadanie, gdy znudziły nam się kanapki i jajecznica? Opcji jest wiele, ale dziśzdradzimy wam zdecydowanie najlepszy przepis. Lubisz racuchy, ale nie chce ci się czekać, aż ciasto wyrośnie? Zrób pyszniejsze i szybkie placuszki. Przepadniesz już po pierwszym kęsie.

Placuszki jogurtowe to nie tylko świetny przepis na szybkie śniadanie, lecz także na lunch do pracy i słodki, pocieszający podwieczorek po ciężkim dniu w pracy. Przepis na placki jogurtowe jest naprawdę banalny i właśnie tą łatwością wykonania i smakiem wygrywa z racuchami drożdżowymi i zostawia je daleko w tyle. Ja robię z nimi jeden myk - sprawdza się latem i zimą. 

Zobacz wideo

Lepsze od racuchów. Jak zrobić placki jogurtowe?

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego, 
  • 200 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się tortowa,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego, 
  • masło klarowane do smażenia.

Placki jogurtowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku warto zadbać o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Do drugiej miski przełóż jogurt, wbij jajka i dodaj oba cukry. Zmiksuj całość i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. 
  3. Miskę z ciastem możesz odłożyć na kilka minut, by mąka złączyła składniki. Jeśli jednak nie masz czasu, pomiń ten krok. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i kiedy będzie już bardzo gorący, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. 
  5. Smaż na umiarkowanej, a nawet niewielkiej mocy palnika, aż placuszki lekko urosną i apetycznie się zrumienią. Powinny być złote. Następnie zdejmij je z patelni i połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Takie placuszki smakują perfekcyjnie prosto z patelni lub lekko oprószone cukrem pudrem. Ja jednak stosuję inną metodę dopieszczania placków. Kiedy położę już ciasto na patelni, kładę na środek plasterek jabłka, banana, a w sezonie truskawkę, poziomkę lub borówkę. Jednak zimą stosuję owoce z syropu. Wówczas jednak do placuszków dodaję mniej cukru. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.