-
Haps
-
Jak przygotować
- Po co się męczyć z racuchami, skoro istnieją lepsze placki? Są puszyste i gotowe w dziesięć minut
Po co się męczyć z racuchami, skoro istnieją lepsze placki? Są puszyste i gotowe w dziesięć minut
Co na śniadanie, gdy znudziły nam się kanapki i jajecznica? Opcji jest wiele, ale dziśzdradzimy wam zdecydowanie najlepszy przepis. Lubisz racuchy, ale nie chce ci się czekać, aż ciasto wyrośnie? Zrób pyszniejsze i szybkie placuszki. Przepadniesz już po pierwszym kęsie.
Placuszki jogurtowe to nie tylko świetny przepis na szybkie śniadanie, lecz także na lunch do pracy i słodki, pocieszający podwieczorek po ciężkim dniu w pracy. Przepis na placki jogurtowe jest naprawdę banalny i właśnie tą łatwością wykonania i smakiem wygrywa z racuchami drożdżowymi i zostawia je daleko w tyle. Ja robię z nimi jeden myk - sprawdza się latem i zimą.
Lepsze od racuchów. Jak zrobić placki jogurtowe?
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 200 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się tortowa,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
- masło klarowane do smażenia.
Placki jogurtowe - sposób wykonania:
- Na samym początku warto zadbać o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski przełóż jogurt, wbij jajka i dodaj oba cukry. Zmiksuj całość i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło.
- Miskę z ciastem możesz odłożyć na kilka minut, by mąka złączyła składniki. Jeśli jednak nie masz czasu, pomiń ten krok.
- Na patelni porządnie rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i kiedy będzie już bardzo gorący, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki.
- Smaż na umiarkowanej, a nawet niewielkiej mocy palnika, aż placuszki lekko urosną i apetycznie się zrumienią. Powinny być złote. Następnie zdejmij je z patelni i połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Takie placuszki smakują perfekcyjnie prosto z patelni lub lekko oprószone cukrem pudrem. Ja jednak stosuję inną metodę dopieszczania placków. Kiedy położę już ciasto na patelni, kładę na środek plasterek jabłka, banana, a w sezonie truskawkę, poziomkę lub borówkę. Jednak zimą stosuję owoce z syropu. Wówczas jednak do placuszków dodaję mniej cukru.