Nie jestem specjalistką w pieczeniu ciast, więc często wybieram te bez pieczenia. A jeśli muszę je przygotować szybko, to to ciasto z mascarpone jest strzałem w dziesiątkę. Robię je w 10 minut, a następnie odstawiam do lodówki do stężenia i po dwóch godzinach częstuję nim niespodziewanych gości.
Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami
Ciasto bez pieczenia z mascarpone - przepis. Po paru godzinach mam obłędny deser
Ciasto z mascarpone bez pieczenia to obłędny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Przygotowuję go w 10 minut, więc jest świetną propozycją na deser dla gości pojawiających się w domu z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Lista składników jest banalnie prosta - znajdziemy je w każdym sklepie. Oto, czego nie może zabraknąć.
Składniki:
- 500 g mascarpone,
- 40 biszkoptów,
- pół puszki (około 180-200 g) skondensowanego mleka słodzonego,
- kakao,
- 120 ml wody,
- płaska łyżka cukru,
- 30 ml spirytusu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- cukier waniliowy (pół opakowania).
Ciasto z mascarpone - obłędny deser bez pieczenia. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Przygotujemy poncz, w którym będziemy maczać biszkopty. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy. Dodajemy spirytus i sok z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Serek mascarpone miksujemy do momentu, aż stanie się puszysty. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane.
- Na dnie formy na ciasto układamy delikatnie nasączone wystudzonym ponczem biszkopty.
- Dokładamy połowę kremu jako warstwę.
- Powtarzamy czynność z biszkoptami, a następnie rozsmarowujemy resztę serka mascarpone.
- Wierzch ciasta posypujemy kakao, aby wyglądało znacznie lepiej.
- Odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. Podajemy, gdy zastygło na tyle, że da się je pokroić na mniejsze kawałki.