Gdy mam niespodziewanych gości, biegnę robić to ciasto bez pieczenia. Jest gotowe w 10 minut

Nie daję się zaskoczyć niespodziewanym gościom. Gdy tylko dostanę telefon o wizycie z godziny na godzinę, biegnę do kuchni, by zrobić to obłędne ciasto bez pieczenia z mascarpone. Rodzina i przyjaciele nie potrafią się mu oprzeć.

Nie jestem specjalistką w pieczeniu ciast, więc często wybieram te bez pieczenia. A jeśli muszę je przygotować szybko, to to ciasto z mascarpone jest strzałem w dziesiątkę. Robię je w 10 minut, a następnie odstawiam do lodówki do stężenia i po dwóch godzinach częstuję nim niespodziewanych gości. 

Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Ciasto bez pieczenia z mascarpone - przepis. Po paru godzinach mam obłędny deser 

Ciasto z mascarpone bez pieczenia to obłędny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Przygotowuję go w 10 minut, więc jest świetną propozycją na deser dla gości pojawiających się w domu z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Lista składników jest banalnie prosta - znajdziemy je w każdym sklepie. Oto, czego nie może zabraknąć.  

Składniki: 

  • 500 g mascarpone
  • 40 biszkoptów
  • pół puszki (około 180-200 g) skondensowanego mleka słodzonego, 
  • kakao, 
  • 120 ml wody, 
  • płaska łyżka cukru, 
  • 30 ml spirytusu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • cukier waniliowy (pół opakowania). 

Ciasto z mascarpone - obłędny deser bez pieczenia. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujemy poncz, w którym będziemy maczać biszkopty. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy. Dodajemy spirytus i sok z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Serek mascarpone miksujemy do momentu, aż stanie się puszysty. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane. 
  3. Na dnie formy na ciasto układamy delikatnie nasączone wystudzonym ponczem biszkopty. 
  4. Dokładamy połowę kremu jako warstwę. 
  5. Powtarzamy czynność z biszkoptami, a następnie rozsmarowujemy resztę serka mascarpone.  
  6. Wierzch ciasta posypujemy kakao, aby wyglądało znacznie lepiej. 
  7. Odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. Podajemy, gdy zastygło na tyle, że da się je pokroić na mniejsze kawałki.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.