Taka sałatka rzadko gości na stołach. Gdy zjadłam ją pierwszy raz, od razu zapisałam przepis

Sałatka z tuńczyka to dość popularna przekąska w polskich domach. Jednak taka sałatka z tuńczykiem i jajkiem, którą chcemy wam zaproponować, nie pojawia się na stołach zbyt często. Podstawową różnicą jest sposób podania i obróbki tuńczyka. Przyznam, że ja nigdy wcześniej nie jadłam sałatki z tuńczykiem zrobionej w ten sposób i po spróbowaniu z miejsca ją pokochałam.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem zazwyczaj robiona jest z wykorzystaniem kawałków tuńczyka z puszki. Do tego zwykle dodaje się kukurydzę, ogórki, jajka i majonez. Do doprawienia pieprz i sól, a do dekoracji posiekany szczypiorek. W tej wersji sałatka z tuńczyka często gości więc na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach, np. imieninach lub świętach.

Zobacz wideo Ta sałatka podbije imprezę. Tak robi się leśną polanę

My jednak chcemy wam zaproponować sałatkę nicejską, którą też robi się na kilka różnych sposobów. Do naszej wersji użyjemy steku z tuńczyka. Ponadto powinny pojawić się też jajka (można je zastąpić dla odmiany jajkami przepiórczymi), ziemniaki, pomidorki koktajlowe, zielona fasolka szparagowa, czerwona cebula oraz anchois. My sięgnęliśmy też po rzodkiewkę. Nie można również zapomnieć o idealnym zwieńczeniu - sałatka z tuńczykiem i jajkiem najlepiej smakuje z domowej roboty dressingiem.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Przepis inny niż wszystkie

Składniki:

  • stek z tuńczyka,
  • główka sałaty rzymskiej,
  • 3-4 jajka (można użyć 10 jajek przepiórczych),
  • 5 małych ziemniaków,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 10 małych rzodkiewek,
  • dwie garści czarnych oliwek,
  • garść zielonej fasolki szparagowej,
  • kilka filecików anchois,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 1/3 szklanki sezamu białego i czarnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Sposób przygotowania: 

Najpierw gotujemy składniki, które tego wymagają, czyli jajka, ziemniaki (gotujemy je w mundurkach) oraz fasolkę szparagową. Tę ostatnią można pod koniec gotowania wrzucić po prostu do garnka z ziemniakami. 

Stek z tuńczyka obsypujemy solą i pieprzem, a potem obtaczamy w sezamie. Smażymy go na rozgrzanym oleju. Wystarczą po dwie-trzy minuty z każdej strony. Po usmażeniu kroimy tuńczyka w półcentymetrowe plastry. 

Kroimy pozostałe składniki. Jajka na ćwiartki (przepiórcze wystarczy na pół), tak samo ziemniaki oraz rzodkiewkę. Na połówki kroimy pomidorki koktajlowe i fasolkę, a cebulę w piórka.

Myjemy sałatę pod bieżącą wodą, osuszamy ją. Rwiemy jej liście na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Na liściach kładziemy warzywa: ziemniaki, rzodkiewkę, pomidorki, cebulę i fasolkę. Obok oliwki i jajka, a także fileciki anchois. Na środku na wierzchu ułóż usmażony stek z tuńczyka. Posyp go sezamem. 

Na tym jednak nie koniec. By sałatka z tuńczykiem i jajkiem smakowała jeszcze bardziej wyjątkowo, trzeba polać ją dressingiem. W naczyniu mieszamy więc wszystkie składniki i energicznie mieszamy. Powinna powstać jednolita emulsja. Polej nią sałatkę i podawaj od razu.

Więcej o: