Uśmiech teściowej to idealny deser na dzisiaj. Jest słodki, kremowy, a w środku skrywa niespodziankę

Uśmiech teściowej to deser, któremu trudno się oprzeć. Ma w sobie wszystko to, czego szukamy w cieście i nigdy nie zawodzi. Ciasto połączone z tym kremem tworzy harmonijną całość, lecz to nie wszystko. W środku można zasmakować słodkości, która urzeknie każdego.

Ciasto, które dziś proponujemy, jest wyjątkowe, a sam jego wygląd zachęca do zrobienia. Z pozoru przypomina kremówkę, jednak ten rodzaj wypieku nie opiera się na śmietanowym kremie. Pomiędzy kruchymi kawałkami ciasta można wyczuć krem budyniowy, a także słodkie owoce, jakimi są jabłka.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Uśmiech teściowej to deser nieskomplikowany, a z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Bazą jest proste ciasto, a najwięcej smaku znajduje się w środku. Tak jak już wiemy, w środku można zasmakować kremu zrobionego z budyniu, a na dnie można się doszukać aromatycznych jabłek. Jeśli chcesz nadać im dodatkowego smaku, możesz obsypać je cukrem waniliowym i cynamonem.

Przepis na ciasto uśmiech teściowej

Składniki na ciasto

  • 750 g mąki pszennej,
  • 600 g cukru pudru,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 250 g margaryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka starta z jednej cytryny.

Składniki na masę

  • 120 g budyniu waniliowego (ok. 3 opakowania),
  • 1 l mleka, 
  • 1 kg jabłek.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie deseru zacznij od przygotowania ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej proszek do pieczenia. Następnie wsyp cukier puder i delikatnie zamieszaj.
  2. Do suchych składników wrzuć posiekane kawałki margaryny, wbij jajko i wlej żółtka. Wszystko dokładnie zagnieć do połączenia składników. Na sam koniec wlej śmietanę i wsyp skórkę z cytryny. Ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Powstałe ciasto podziel na pół, jedną połówkę odłóż, a drugą  rozwałkuj na wielkość blaszki i przełóż je do niej. Wylep nim również boki foremki.
  4. Jabłka przemyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mogą być to plastry lub kostka. Owoce ułóż równomiernie na cieście.
  5. Teraz czas na przygotowanie kremu budyniowego. Do garnka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie wsyp budyń i mieszaj do momentu, aż stanie się gęsty. Gotowy budyń przelej do ciasta z owocami.
  6. Drugą połowę ciasta również rozwałkuj na wielkość blaszki. Ułóż je na budyniu, przykrywając go całkowicie. Tak gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 50-60 minut. Po tym czasie powinno być wypieczone i złociste. Przed podaniem podziel je na kawałki i obsyp cukrem pudrem.
Więcej o: