-
Haps
-
Jak przygotować
- Uśmiech teściowej to idealny deser na dzisiaj. Jest słodki, kremowy, a w środku skrywa niespodziankę
Uśmiech teściowej to idealny deser na dzisiaj. Jest słodki, kremowy, a w środku skrywa niespodziankę
Uśmiech teściowej to deser, któremu trudno się oprzeć. Ma w sobie wszystko to, czego szukamy w cieście i nigdy nie zawodzi. Ciasto połączone z tym kremem tworzy harmonijną całość, lecz to nie wszystko. W środku można zasmakować słodkości, która urzeknie każdego.
Ciasto, które dziś proponujemy, jest wyjątkowe, a sam jego wygląd zachęca do zrobienia. Z pozoru przypomina kremówkę, jednak ten rodzaj wypieku nie opiera się na śmietanowym kremie. Pomiędzy kruchymi kawałkami ciasta można wyczuć krem budyniowy, a także słodkie owoce, jakimi są jabłka.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Uśmiech teściowej to deser nieskomplikowany, a z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Bazą jest proste ciasto, a najwięcej smaku znajduje się w środku. Tak jak już wiemy, w środku można zasmakować kremu zrobionego z budyniu, a na dnie można się doszukać aromatycznych jabłek. Jeśli chcesz nadać im dodatkowego smaku, możesz obsypać je cukrem waniliowym i cynamonem.
Przepis na ciasto uśmiech teściowej
Składniki na ciasto
- 750 g mąki pszennej,
- 600 g cukru pudru,
- jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 250 g margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka starta z jednej cytryny.
Składniki na masę
- 120 g budyniu waniliowego (ok. 3 opakowania),
- 1 l mleka,
- 1 kg jabłek.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie deseru zacznij od przygotowania ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej proszek do pieczenia. Następnie wsyp cukier puder i delikatnie zamieszaj.
- Do suchych składników wrzuć posiekane kawałki margaryny, wbij jajko i wlej żółtka. Wszystko dokładnie zagnieć do połączenia składników. Na sam koniec wlej śmietanę i wsyp skórkę z cytryny. Ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Powstałe ciasto podziel na pół, jedną połówkę odłóż, a drugą rozwałkuj na wielkość blaszki i przełóż je do niej. Wylep nim również boki foremki.
- Jabłka przemyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mogą być to plastry lub kostka. Owoce ułóż równomiernie na cieście.
- Teraz czas na przygotowanie kremu budyniowego. Do garnka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie wsyp budyń i mieszaj do momentu, aż stanie się gęsty. Gotowy budyń przelej do ciasta z owocami.
- Drugą połowę ciasta również rozwałkuj na wielkość blaszki. Ułóż je na budyniu, przykrywając go całkowicie. Tak gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 50-60 minut. Po tym czasie powinno być wypieczone i złociste. Przed podaniem podziel je na kawałki i obsyp cukrem pudrem.