• Link został skopiowany

Jajka w tej wersji są uwielbiane na całym świecie, ale Polacy się krzywią. Pora to zmienić - są pyszne

Polacy kochają jajka i zajadają się nimi na potęgę. Czy to jajecznica, czy faszerowane na Wielkanoc lub w majonezie - zawsze są pycha. Jednak jest taki przepis na jajka, który jest kochany na całym świecie, ale w Polsce słabo się przyjął, a wielka szkoda, bo takie jajka sa naprawdę pysze i stanowią idealną przekąskę. Jak zrobić kiszone jajka? Łatwizna.
Kiszone jajka
Andrew Chisholm /Shutterstock

Polacy kochają kiszonki, ale jedna większości nie mieści się w głowie. Oczywiście nie brakuje sympatyków kiszonych jajek, szczególnie kiedy ktoś bywał w barach na wyspach i tam jako przekąskę do piwa serwowano orzeszki oraz kiszone jajka. Kiszone jajka są naprawdę pyszne, wyraziste i naprawdę idealnie pasują jako coś na ząb podczas spotkań w większym gronie, także spotkań świątecznych. Pasują także do sałatek - kiszone jajka powinny stać się tak lubianą kiszonką wśród Polaków, jak choćby ogórki lub kapusta

Zobacz wideo

Jajka w wersji "o matko kochana". Jak zrobić nietypową kiszonkę?

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 litr wody,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2-3 listki laurowe,
  • pół łyżki kminku,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 większe ząbki czosnku.

Kiszone jajka - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu - to sprawi, że nawet gdy jajka pękną, białko się nie rozleje. Następnie obierz je.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą i kminkiem. Czosnek przekrój na pół. Kiedy woda zawrze, włóż obrane jajka i zmniejsz moc palnika.
  3. Jajka razem z zalewą przelej do czystego, najlepiej wyparzonego słoja i odstaw w chłodne miejsce na 48 godzin. Po tym czasie można się już zajadać.

Takie jajka nie są tak kwaśne, jak choćby ogórki kiszone. Są wyraziste, ale kwasowość nie dominuje. Zbliża się Wielkanoc, czyli czas spotkań w rodzinnym gronie i wspólnego świętowania. Takie jajka idealnie sprawdzą się w sałatkach, jako dodatek do żurku lub barszczu chrzanowego oraz solo z musztardą albo odrobiną ćwikły. Mniam!

Więcej o: