Sąsiadka poczęstowała mnie zupą, która jest obłędnie kremowa. Teraz robię ją częściej niż rosół

Proste, sycące i przede wszystkim smaczne zupy bardzo często lądują na naszych stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ takimi smakołykami każdy chce obdarzać swoją rodzinę. W tym wypadku nie ma wątpliwości, że będzie ona serwowana częściej od ogórkowej i pomidorowej. Smak tej zupy jest obłędny.

Zupa to świetny pomysł na szybki i sprawdzony obiad. Robi się ją zazwyczaj w ekspresowym tempie, a do tego nie ma osoby, która ich nie lubi. Pomimo że w naszej głowie istnieje wiele przepisów, to i tak warto dorzucić do tego jakąś nowość. Dlatego chcemy pokazać, że z najprostszych składników można wyczarować coś, co odbierze nam mowę.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Zupa serowo-czosnkowa to nowość na moim stole. Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej sąsiadki i teraz robię go najczęściej. Jak sama nazwa mówi, robi się ją z mieszanki żółtego sera i posiekanego czosnku. Taka kompozycja smaków okazuje się oryginalna i sprawia, że prosi się o dokładkę.

Przepis na zupę serowo-czosnkową

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 500 ml mleka,
  • 500 g startego żółtego sera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bagietka czosnkowa lub grzanki do podania.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie warzywa. Smaż je przez kilka chwil, do momentu aż staną się miękkie i podsmażone.
  2. Do garnka z warzywami wsyp mąkę i wymieszaj, by pozbyć się grudek. Następnie stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gotową mieszankę gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
  3. Po tym czasie powoli wlewaj bulion, również cały czas mieszając. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez następne 15 minut.
  4. Do wywaru wrzucaj żółty ser, mieszając, by mógł się roztopić. Dopraw całość solą, pieprzem, kurkumą i ostrą papryką, zamieszaj.
  5. Gotową zupę serowo-czosnkową podawaj na gorąco z dodatkiem grzanek lub bagietką czosnkową.
Więcej o: