-
Haps
-
Jak przygotować
- Sąsiadka poczęstowała mnie zupą, która jest obłędnie kremowa. Teraz robię ją częściej niż rosół
Sąsiadka poczęstowała mnie zupą, która jest obłędnie kremowa. Teraz robię ją częściej niż rosół
Proste, sycące i przede wszystkim smaczne zupy bardzo często lądują na naszych stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ takimi smakołykami każdy chce obdarzać swoją rodzinę. W tym wypadku nie ma wątpliwości, że będzie ona serwowana częściej od ogórkowej i pomidorowej. Smak tej zupy jest obłędny.
Zupa to świetny pomysł na szybki i sprawdzony obiad. Robi się ją zazwyczaj w ekspresowym tempie, a do tego nie ma osoby, która ich nie lubi. Pomimo że w naszej głowie istnieje wiele przepisów, to i tak warto dorzucić do tego jakąś nowość. Dlatego chcemy pokazać, że z najprostszych składników można wyczarować coś, co odbierze nam mowę.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Zupa serowo-czosnkowa to nowość na moim stole. Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej sąsiadki i teraz robię go najczęściej. Jak sama nazwa mówi, robi się ją z mieszanki żółtego sera i posiekanego czosnku. Taka kompozycja smaków okazuje się oryginalna i sprawia, że prosi się o dokładkę.
Przepis na zupę serowo-czosnkową
Składniki
- 1 l bulionu,
- 500 ml mleka,
- 500 g startego żółtego sera,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- bagietka czosnkowa lub grzanki do podania.
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie warzywa. Smaż je przez kilka chwil, do momentu aż staną się miękkie i podsmażone.
- Do garnka z warzywami wsyp mąkę i wymieszaj, by pozbyć się grudek. Następnie stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gotową mieszankę gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
- Po tym czasie powoli wlewaj bulion, również cały czas mieszając. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez następne 15 minut.
- Do wywaru wrzucaj żółty ser, mieszając, by mógł się roztopić. Dopraw całość solą, pieprzem, kurkumą i ostrą papryką, zamieszaj.
- Gotową zupę serowo-czosnkową podawaj na gorąco z dodatkiem grzanek lub bagietką czosnkową.