• Link został skopiowany

Szybki obiad, który zrobisz w 20 minut. Swoim wyglądem i smakiem nie zawiedzie nikogo

Coraz częściej cenię sobie posiłki, które mogę zrobić w szybkim tempie. Dzięki nim nie tylko mogę zjeść coś smacznego, a także nie spędzę długich godzin przy gotowaniu. Ten przepis jest przykładem takiego dania. Ze zrobieniem go poradzi sobie największy amator kulinarny.
Tortellini z sosem
Fot. Shutterstock, Igor Dutina

Tortellini w sosie drwala to jedno z tych potraw, które sprawia, że czujemy się jak prawdziwi kucharze, choć w rzeczywistości jest to coś prostego. Przygotowanie tej potrawy można zawrzeć w zaledwie kilku krokach, które nie są niczym skomplikowanym. To, co wyróżnia to danie to sos drwala. Jego kremowa konsystencja, połączona z aromatycznym smakiem boczku i cebuli wyróżnia go na tle innych smakołyków. Dodając do tego ulubione nadzienie w tortellini, mamy pyszne danie gotowe do podania w zaledwie kilka chwil.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Dla amatorów kuchni, przygotowanie tego dania może być czymś idealnym. To doskonały sposób na rozpoczęcie swojej przygody i odkrywanie nowych smaków. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak zadowoli każdego.

Przepis na tortellini z sosem drwala

Składniki

  • 500 g tortellini z wybranym farszem,
  • 200 g boczku, 
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • starty parmezan do posypania,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku podgrzej osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą al dente. Po tym czasie odcedź je, ale zachowaj trochę wody z gotowania.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż, aż będzie lekko zrumieniony. Dodaj do niego posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i szklista.
  3. Do warzyw dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż połączy się z tłuszczem. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
  4. Do wywaru wlej śmietanę kremówkę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowane tortellini. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania tortellini. Delikatnie wymieszaj.
  6. Podawaj to danie posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej o: