Coraz częściej cenię sobie posiłki, które mogę zrobić w szybkim tempie. Dzięki nim nie tylko mogę zjeść coś smacznego, a także nie spędzę długich godzin przy gotowaniu. Ten przepis jest przykładem takiego dania. Ze zrobieniem go poradzi sobie największy amator kulinarny.
Fot. Shutterstock, Igor Dutina
REKLAMA
REKLAMA
Tortellini w sosie drwala to jedno z tych potraw, które sprawia, że czujemy się jak prawdziwi kucharze, choć w rzeczywistości jest to coś prostego. Przygotowanie tej potrawy można zawrzeć w zaledwie kilku krokach, które nie są niczym skomplikowanym. To, co wyróżnia to danie to sos drwala. Jego kremowa konsystencja, połączona z aromatycznym smakiem boczku i cebuli wyróżnia go na tle innych smakołyków. Dodając do tego ulubione nadzienie w tortellini, mamy pyszne danie gotowe do podania w zaledwie kilka chwil.
REKLAMA
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Dla amatorów kuchni, przygotowanie tego dania może być czymś idealnym. To doskonały sposób na rozpoczęcie swojej przygody i odkrywanie nowych smaków. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak zadowoli każdego.
Przepis na tortellini z sosem drwala
Składniki
500 g tortellini z wybranym farszem,
200 g boczku,
cebula,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki kremówki,
250 ml bulionu,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
sól i pieprz do smaku,
starty parmezan do posypania,
świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
W dużym garnku podgrzej osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą al dente. Po tym czasie odcedź je, ale zachowaj trochę wody z gotowania.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż, aż będzie lekko zrumieniony. Dodaj do niego posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i szklista.
Do warzyw dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż połączy się z tłuszczem. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
Do wywaru wlej śmietanę kremówkę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowane tortellini. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania tortellini. Delikatnie wymieszaj.
Podawaj to danie posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!