Ten kurczak jest tak miękki, że nie potrzebujesz noża. To zasługa specjalnej marynaty

Kurczak to ulubione mięso wielu z nas. Robimy go na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Tym razem warto wrzucić go do marynaty, która nada mu delikatności. Nigdy nie jadłam czegoś równie kremowego i pysznego.

Kurczak w marynacie jogurtowej to danie, które może zawrócić ci w głowie. Ta wyjątkowa marynata nadaje kurczakowi nie tylko delikatność i soczystość, ale także dodaje mu niepowtarzalnego smaku, który można poczuć już na pierwszym kęsie. Kluczowym elementem tego dania jest jogurt naturalny, który otula mięso, nadając mu bogaty i kremowy smak.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Jednym z największych atutów tego kurczaka  jest jego wszechstronność. Możemy podawać go jako główne danie obiadowe, ale sprawdzi się także jako dodatek do sałatek, wrapów czy kanapek. Dzięki temu, że jest delikatny i soczysty, komponuje się z różnorodnymi dodatkami.

Przepis na marynowane kotlety z kurczaka w jogurcie

Składniki

  • 4 filety z kurczaka,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem oraz paprykami. 
  2. Kawałki kurczaka dokładnie oczyść z ewentualnych błonek i nadmiaru tłuszczu, a następnie umieść je w marynacie z jogurtu. Upewnij się, że cały kurczak jest nią dobrze pokryty.
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść ją w lodówce na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc, aby mięso mogło nasiąknąć smakiem.
  4. Po tym czasie ostrożnie wyjmij kurczaka i umieść go na rozgrzanej patelni. Smaż go z obu stron, na złoty kolor.
  5. Gdy kotlety z kurczaka są gotowe, pozostaw je do wystudzenia, następnie obsyp je posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.