Kurczak to ulubione mięso wielu z nas. Robimy go na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Tym razem warto wrzucić go do marynaty, która nada mu delikatności. Nigdy nie jadłam czegoś równie kremowego i pysznego.
Fot. Candice Bell - iStock
REKLAMA
REKLAMA
Kurczak w marynacie jogurtowej to danie, które może zawrócić ci w głowie. Ta wyjątkowa marynata nadaje kurczakowi nie tylko delikatność i soczystość, ale także dodaje mu niepowtarzalnego smaku, który można poczuć już na pierwszym kęsie. Kluczowym elementem tego dania jest jogurt naturalny, który otula mięso, nadając mu bogaty i kremowy smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Jednym z największych atutów tego kurczaka jest jego wszechstronność. Możemy podawać go jako główne danie obiadowe, ale sprawdzi się także jako dodatek do sałatek, wrapów czy kanapek. Dzięki temu, że jest delikatny i soczysty, komponuje się z różnorodnymi dodatkami.
Przepis na marynowane kotlety z kurczaka w jogurcie
Składniki
4 filety z kurczaka,
300 ml jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka oliwy z oliwek,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka ostrej papryki,
świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem oraz paprykami.
Kawałki kurczaka dokładnie oczyść z ewentualnych błonek i nadmiaru tłuszczu, a następnie umieść je w marynacie z jogurtu. Upewnij się, że cały kurczak jest nią dobrze pokryty.
Przykryj miskę folią spożywczą i umieść ją w lodówce na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc, aby mięso mogło nasiąknąć smakiem.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij kurczaka i umieść go na rozgrzanej patelni. Smaż go z obu stron, na złoty kolor.
Gdy kotlety z kurczaka są gotowe, pozostaw je do wystudzenia, następnie obsyp je posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.