Nie ziemniaczane i nie serowe. Te placki są najlepsze i robię je non stop. Ważny jest rodzaj kaszy

Placki ziemniaczane każdy zna i uwielbia. Placki twarogowe, także. A co powiecie na placki, które idealnie smakują z sosem grzybowym lub mięsnym i robi się je bardzo łatwo? Nie czekajcie, tylko wstawiajcie wodę - musicie ugotować kaszę.

Placki z kaszy gryczanej są naprawdę przepyszne i zadziwiająco łatwe do zrobienia. Jeśli nie chcesz męczyć się z obiadem i zrobić coś pysznego po taniości, to nie musisz smażyć jajka sadzonego albo robić łazanek. Przepis na placki gryczane powinien gościć w każdym przepiśniku, by korzystać z niego zawsze, kiedy albo mamy lenia, albo mamy za dużo miesiąca pod koniec pieniędzy. Są pyszne, delikatne i smakują nawet "na sucho". Kluczem jest odpowiednią kaszę. Ja zawsze wybieram niepaloną - jest delikatniejsza i świetnie łączy się z resztą składników. 

Zobacz wideo

Placuszki z kaszy gryczanej - lepsze od ziemniaczanych

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej niepalonej,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 niewielka cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki, 
  • 1 jajko, 
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • mąka ziemniaczana i majonez.

Placuszki z kaszy gryczanej - tak je należy wykonać:

  1. Na samym początku ugotuj kaszę. W garnku zagotuj wodę z solą i kiedy zawrze, wysyp kaszę z woreczków (ja nigdy niczego nie gotuję w woreczkach). Ugotuj kaszę na pół miękko - powinna łatwo zgniatać się pod naciskiem widelca. 
  2. Ugotowaną kaszę odcedź i lekko ostudź. Następnie przełóż do miski. Kiedy kasza stygnie, na maśle lub smalcu zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj do kaszy. 
  3. Twaróg skrusz w dłoniach lub rozgnieć widelcem. Dodaj do kaszy. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko oraz przyprawy do smaku. Dodaj także łyżkę majonezu i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, która powinna związać masę.
  4. Masę wyrabiaj jak na kotlety mielone, jednak maksymalnie spłaszczaj je w dłoniach. Następnie kładź je na porządnie rozgrzaną patelnię. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż placuszki pięknie się zarumienią. 

To przepis na pyszne placuszki idealne do sosu pieczarkowego, grzybowego lub mięsnego. Podobne jadłam w Szklarskiej Porębie, lecz do nich kucharz dodawał tymianek. Były fenomenalne. Ten przepis jest jednak bardzo prosty i klasyczny. Dla miłośników wyrazistych smaków polecam dodać do masy na placuszki posiekaną papryczkę chili lub zamienić twaróg na ser feta. Takie placuszki także będą pyszne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.