• Link został skopiowany

Żadne rodzynki! Babcia dorzuca specjalny składnik do sernika. Znika do ostatniego okruszka

Co można dodać do sernika zamiast rodzynek? Pomysłów może być wiele. Moja babcia od lat korzysta jednak z oryginalnego zamiennika. W tym roku zrobiłam tak też ja i nie żałuje. Goście byli zachwyceni i pytali o przepis.
Babcia od dawna dodaje do sernika zamiast rodzynek. Zrobiłam tak też ja. Goście prosili o przepis!
Babcia od dawna dodaje do sernika zamiast rodzynek. Zrobiłam tak też ja. Goście prosili o przepis! Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl

Sernik z rodzynkami to pyszna i klasyczna wariacja tego popularnego deseru, który zachwyca swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Dodatek soczystych rodzynków nadaje mu słodyczy i lekkości, tworząc idealne połączenie smaków. Warto jednak zamienić je na coś ciekawszego i zaskoczyć gości.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Co można dodać do sernika zamiast rodzynek? Wykorzystaj żurawinę!

Nasze babcie często korzystają z niekonwencjonalnych modyfikacji tradycyjnych przepisów, dostosowując je do własnych preferencji smakowych. Jeżeli chcemy udoskonalić nasz tradycyjny sernik, skorzystajmy z ciekawej wariacji starszych pokoleń i dodajmy do wypieku żurawinę zamiast rodzynek.

Ta zmiana sprawia, że wnosimy do wypieku lekko kwaskowy smak i doskonale kontrastuje ze słodkością sernika. Dodatkowo żurawina nadaje deserowi wyjątkową świeżość i delikatny, owocowy aromat, co może być miłą odmianą w stosunku do tradycyjnych rodzynek.

Przepis na sernik z żurawiną. Zaskocz swoich gości

Ten oryginalny sernik z sekretnym dodatkiem możemy z łatwością zrobić w domu. Oto potrzebne składniki.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g sera białego (np. twaróg)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)

Galaretka z żurawiny:

  • 1 szklanka soku z żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie żelatyny
Babcia od dawna dodaje do sernika zamiast rodzynek. Zrobiłam tak też ja. Goście prosili o przepis!
Babcia od dawna dodaje do sernika zamiast rodzynek. Zrobiłam tak też ja. Goście prosili o przepis! Babcia od dawna dodaje do sernika zamiast rodzynek. Zrobiłam tak też ja. Goście prosili o przepis!. Foto: letterberry/iStock.com

Instrukcja, jak przygotować ciasto:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę do pieczenia sernika masłem.
  2. Przygotuj spód. Rozkrusz herbatniki, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Włóż masę do formy, wyrównaj spód i wciśnij go równomiernie na dnie formy. Umieść formę w lodówce, aby spód zastygł.
  3. W osobnej misce przygotuj masę serową. Wymieszaj ser biały, jajka, cukier, kwaśną śmietanę, mąkę pszeniczną i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie wmieszaj żurawinę.
  4. Wyjmij formę z lodówki i wlej masę serową na przygotowany spód.
  5. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zarumieniony.
  6. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez około 15-20 minut, aby delikatnie ostygł. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  7. Przygotuj galaretkę z żurawiny. W rondelku podgrzej sok z żurawiny z dodatkiem cukru. Dodaj rozpuszczoną żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Delikatnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudź galaretkę.
  8. Gdy sernik całkowicie się schłodzi, wylej ostudzoną galaretkę z żurawiny na wierzch sernika.
  9. Umieść sernik w lodówce i pozostaw do stężenia galaretki przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak przez całą noc.

Przed podaniem, dekoruj sernik kawałkami świeżej żurawiny lub listkami mięty. Smacznego!

Więcej o: