Co można dodać do sernika zamiast rodzynek? Pomysłów może być wiele. Moja babcia od lat korzysta jednak z oryginalnego zamiennika. W tym roku zrobiłam tak też ja i nie żałuje. Goście byli zachwyceni i pytali o przepis.
3
Babcia od dawna dodaje do sernika zamiast rodzynek. Zrobiłam tak też ja. Goście prosili o przepis! Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sernik z rodzynkami to pyszna i klasyczna wariacja tego popularnego deseru, który zachwyca swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Dodatek soczystych rodzynków nadaje mu słodyczy i lekkości, tworząc idealne połączenie smaków. Warto jednak zamienić je na coś ciekawszego i zaskoczyć gości.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Co można dodać do sernika zamiast rodzynek? Wykorzystaj żurawinę!
Nasze babcie często korzystają z niekonwencjonalnych modyfikacji tradycyjnych przepisów, dostosowując je do własnych preferencji smakowych. Jeżeli chcemy udoskonalić nasz tradycyjny sernik, skorzystajmy z ciekawej wariacji starszych pokoleń i dodajmy do wypieku żurawinę zamiast rodzynek.
Ta zmiana sprawia, że wnosimy do wypieku lekko kwaskowy smak i doskonale kontrastuje ze słodkością sernika. Dodatkowo żurawina nadaje deserowi wyjątkową świeżość i delikatny, owocowy aromat, co może być miłą odmianą w stosunku do tradycyjnych rodzynek.
Przepis na sernik z żurawiną. Zaskocz swoich gości
Ten oryginalny sernik z sekretnym dodatkiem możemy z łatwością zrobić w domu. Oto potrzebne składniki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę do pieczenia sernika masłem.
Przygotuj spód. Rozkrusz herbatniki, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Włóż masę do formy, wyrównaj spód i wciśnij go równomiernie na dnie formy. Umieść formę w lodówce, aby spód zastygł.
W osobnej misce przygotuj masę serową. Wymieszaj ser biały, jajka, cukier, kwaśną śmietanę, mąkę pszeniczną i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie wmieszaj żurawinę.
Wyjmij formę z lodówki i wlej masę serową na przygotowany spód.
Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zarumieniony.
Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez około 15-20 minut, aby delikatnie ostygł. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj galaretkę z żurawiny. W rondelku podgrzej sok z żurawiny z dodatkiem cukru. Dodaj rozpuszczoną żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Delikatnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudź galaretkę.
Gdy sernik całkowicie się schłodzi, wylej ostudzoną galaretkę z żurawiny na wierzch sernika.
Umieść sernik w lodówce i pozostaw do stężenia galaretki przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak przez całą noc.
Przed podaniem, dekoruj sernik kawałkami świeżej żurawiny lub listkami mięty. Smacznego!