Sok z ogórków kiszonych to zastrzyk witamin i minerałów, jednak wielu z nas i tak się go pozbywa zaraz po tym, jak zje ostatniego ogórka. Warto mieć jednak na uwadze, że taka woda, dzięki zawartości witamin z grupy B, może mieć wpływ na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Reguluje też ciśnienie krwi oraz wykazuje wiele innych działań - m.in. przeciwzapalne czy przeciwbólowe. To jednak nie koniec pozytywów.
Woda z ogórków kiszonych to doskonały dodatek do zupy ogórkowej. Nada potrawie o wiele bardziej intensywnego, ogórkowego i kwaśnego smaku. Takim sokiem można też z łatwością zakwasić żurek lub barszcz. Jednak największym zaskoczeniem będzie fakt, że wodą po ogórkach kiszonych można podlewać duszone mięso. Dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, ale i kruche i delikatne.
Co ciekawe, woda po ogórkach kiszonych sprawdza się do zakwaszenia tofu, a tym samym do zrobienia świetnej, roślinnej alternatywy dla twarogu lub fety. Wystarczy dolać odrobinę do rozdrobionego tofu, doprawić i nałożyć na kanapkę. Warto pić ją również na kaca - taka woda nawadnia organizm i wyrównuje utracone elektrolity.
Woda z ogórków kiszonych jest też doskonałą alternatywą dla octu. Świetnie sprawdzi się też do przygotowania kolejnych kiszonek. Możemy zrobić z niej też domowe pieczywo, które zaskoczy smakiem największego sceptyka.