• Link został skopiowany

Nigdy, ale to nigdy nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach. Ma właściwości zdrowotne. I nie tylko

Większość z nas wylewa wodę po kiszonych ogórkach. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak duży błąd popełniamy. Nie należy tego robić pod żadnym pozorem. Ma świetne właściwości, które można wykorzystać.
Ogórki kiszone
Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Wyborcza.pl

Sok z ogórków kiszonych to zastrzyk witamin i minerałów, jednak wielu z nas i tak się go pozbywa zaraz po tym, jak zje ostatniego ogórka. Warto mieć jednak na uwadze, że taka woda, dzięki zawartości witamin z grupy B, może mieć wpływ na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Reguluje też ciśnienie krwi oraz wykazuje wiele innych działań - m.in. przeciwzapalne czy przeciwbólowe. To jednak nie koniec pozytywów.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Może się jeszcze przydać w kuchni 

Woda z ogórków kiszonych to doskonały dodatek do zupy ogórkowej. Nada potrawie o wiele bardziej intensywnego, ogórkowego i kwaśnego smaku. Takim sokiem można też z łatwością zakwasić żurek lub barszcz. Jednak największym zaskoczeniem będzie fakt, że wodą po ogórkach kiszonych można podlewać duszone mięso. Dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, ale i kruche i delikatne. 

Jak wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych? Przy jej użyciu zrobisz coś dobrego 

Co ciekawe, woda po ogórkach kiszonych sprawdza się do zakwaszenia tofu, a tym samym do zrobienia świetnej, roślinnej alternatywy dla twarogu lub fety. Wystarczy dolać odrobinę do rozdrobionego tofu, doprawić i nałożyć na kanapkę. Warto pić ją również na kaca - taka woda nawadnia organizm i wyrównuje utracone elektrolity. 

Woda z ogórków kiszonych jest też doskonałą alternatywą dla octu. Świetnie sprawdzi się też do przygotowania kolejnych kiszonek. Możemy zrobić z niej też domowe pieczywo, które zaskoczy smakiem największego sceptyka.  

Więcej o: