Gofry wychodziły mi gumowate. Zamieniłam 1 składnik. Teraz są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz

Szukasz idealnego przepisu na gofry, żeby wewnątrz były puszyste i miękkie, a z zewnątrz idealnie chrupiące? Wystarczy, że w klasycznej recepturze zamienisz jeden składnik. Dokładniej chodzi o rodzaj mąki.

Gofry to nieodłączny element letnich spacerów po nadmorskich deptakach i tętniących życiem rynkach miast. Nie musisz czekać jednak do lata i wydawać kroci, aby zjeść pysznego gofra. Z tym przepisem za każdym razem wyjdą ci o niebo lepsze, niż te kupne. 

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Mąka ma znaczenie

Mąka migdałowa to nie tylko smaczny dodatek do potraw - ma także wiele korzyści dla zdrowia. Zawiera ona duże ilości białka, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Ponadto jest bogata w zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy oraz minerały. Jeżeli dodamy jej do naszego ciasta na gofry, zyskamy delikatny, orzechowy posmak. Ponadto jest ona delikatniejsza niż tradycyjna mąka, więc nasze gofry będą bardziej miękkie i puszyste.

Co można upiec z mąki migdałowej? Dodaj ją do swoich gofrów
Co można upiec z mąki migdałowej? Dodaj ją do swoich gofrów Co można upiec z mąki migdałowej? Dodaj ją do swoich gofrów. Foto: archiwum własne redakcji haps.pl

Najprostszy przepis na gofry domowe. Mega chrupiące gofry gwarantowane

Do samodzielnego przygotowania tych gofrów w domu potrzebujesz kilku składników. Pamiętaj, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Oto lista:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Szczyptę soli
  • 2 jajka, oddzielone na białka i żółtka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:

  1. W dużej misce wymieszaj razem mąkę pszeniczną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  2. W innym naczyniu ubij białka jajek na sztywno za pomocą miksera na wysokich obrotach.
  3. W małej misce zmiksuj żółtka jajek z mlekiem, roztopionym masłem lub olejem roślinnym, cukrem i ekstraktem waniliowym, aż składniki się połączą.
  4. Dodaj mieszankę mokrą do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż się połączą.
  5. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka jajek w przygotowane ciasto, staraj się robić to delikatnie, aby zachować puszystość.
  6. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj ciasto na każdą część gofrownicy. Piecz gofry kilka minut do momentu, aż staną się złociste i chrupiące.

Pozwól, aby gotowe gofry odpoczęły chwilę po wyjęciu z gofrownicy na podwyższonej kratce, np. takiej z piekarnika. Dzięki temu trikowi para, która wciąż ulatnia się z nich, ucieknie a gofry, będą chrupiące, jak te prosto z nadmorskiej budki.

Więcej o: