Odkroić i ugotować czy wyrzucić do kosza? Wiele osób nie wie, czy można jeść kiełkujące ziemniaki

Zakupione przez ciebie ziemniaki zaczęły kiełkować? A może pojawił się na nich dziwny zielony kolor? Dowiedz się, czy na pewno możesz użyć ich do przygotowania obiadu. W niektórych sytuacjach może skończyć się to bólem brzucha i nie tylko.

Ziemniaki wykorzystujemy w naszej kuchni praktycznie na co dzień, dlatego tak ważna jest wiedza o odpowiednim przechowywaniu tych warzyw. Jeżeli robimy to źle, w bulwach mogą wytworzyć się toksyczne związki, których nie powinniśmy spożywać. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę.

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? To może być niebezpieczne

Jeżeli nasze ziemniaki puściły pojedyncze i drobne kiełki, możemy je zjeść, ale pod jednym warunkiem. Najpierw musimy pozbyć się samych pędów i wykroić odrobinę ziemniaka w miejscach, w którym wyrosły, ponieważ znajduje się w nich solanina.

Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? To może być niebezpieczne.
Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? To może być niebezpieczne. Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? To może być niebezpieczne. Foto: Nednapa/iStock.com

Jak twierdzi m.in. amerykański Narodowy Instytut Zdrowiajest ona bardzo toksyczna nawet w małych ilościach. Jeżeli jednak narośl zostanie w pełni usunięta razem z miejscem, z którego wyrosła ziemniak nadaje się do bezpiecznego spożycia. Aby nasze ziemniaki nie zaczęły kiełkować, należy zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania:

  1. Nie powinny być wystawione na działanie światła.
  2. Optymalna temperatura ich przechowywania w domu to około 10 stopni Celsjusza. Nie należy ich wkładać do lodówki. To spowoduje, że zawarta w nich skrobia zmieni się w cukier, a same ziemniaki nabiorą słodkawego smaku.
  3. Najlepiej umieścić je w piwnicy lub spiżarni. Jeśli nie posiadamy takich miejsc, dobrze sprawdzi się przełożenie ich do papierowej torby.

Czy można jeść zielone ziemniaki? Może skończyć się to nawet wymiotami

Kiedy na ziemniakach pojawią się nie tylko kiełki, ale także zmiana koloru, sytuacja staje się znacznie bardziej niebezpieczna. Zielone przebarwienia świadczą o tym, że nie możemy już ich jeść. Te plamy są również objawem obecności solaniny, ale większej ilości. Spożycie takich ziemniaków może prowadzić do zatrucia objawiającego się nudnościami, wymiotami, bólami brzucha oraz innymi niepożądanymi reakcjami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.