Kto by przypuszczał, że twaróg może być dobrym dodatkiem do obiadu? Raczej kojarzy się ze śniadaniami lub kolacją. No, chyba że mówimy o serach innego typu, jak feta czy halloumi. Ale nie - ja przetestowałam pomysł na prosty obiad mojej cioci, czyli kotlety mielone z dodatkiem twarogu.
Mięso mielone jest absolutnie cudowne i w to chyba nikt nie wątpi. Komponuje się z zapiekankami, jest głównym składnikiem spaghetti bolognese, czy dodatkiem do pieczarek. Ja za to dostałam przepis od cioci na danie główne, w którym pierwsze skrzypce gra właśnie ten rodzaj mięsa i biały, półtłusty twaróg. To tani przepis na obiad, który zachwyca każdego.
Co potrzebujesz do przygotowania tych naprawdę soczystych kotletów z przepisu mojej cioci?
Do przygotowania twarogowego farszu niezbędne są:
Najważniejsze w tym przepisie jest odpowiednie zmieszanie, a raczej wręcz zmiksowanie twarogu. Potrzebny jest blender z końcówką do ubijania. W misie umieszczamy twaróg, dodajemy żółtko i ubijamy na gładką, kremową masę. Powinna mieć ona konsystencję jogurtu lub kwaśnej, gęstej śmietany. Ważne, żeby nie było grudek.
Cebule posiekaj drobno w kostkę i zeszklij na złoty kolor na patelni. W międzyczasie bułkę pszenną namocz w wodzie, aby zmiękła. Nadmiar płynu odsącz. Przestudzoną cebulę wymieszaj z przyprawami i rozdrobnioną w rękach bułką. Dodaj jajko. Dodaj całość do mięsa i dobrze wymieszaj. Możesz sprawdzić, czy masa jest odpowiednio doprawiona.
Z mięsa uformuj kulkę, którą rozpłaszcz w dłoniach. Na środku każdej z nich umieść masę twarogową i owiń mięsem, by biały twaróg nie był widoczny. Tak przygotowane mięso obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron, aż mięso nabierze odpowiedniego koloru. Możesz podawać je z dodatkiem warzyw, z pieczarkami lub sosami. Będzie smakować obłędnie.