Niby prosty obiad, a znika w okamgnieniu. Przetestowałam przepis cioci na kotlety mielone z tym dodatkiem

Gdy przyjeżdżamy z wizytą do mojej cioci Bożenki, na stole zawsze lądują te kotlety mielone. W końcu spytałam o przepis, bo są obłędnie soczyste, smaczne i znikają w okamgnieniu. Jak je zrobić? Okazuje się, że nie są trudniejsze do przygotowania od tradycyjnych mielonych.

Kto by przypuszczał, że twaróg może być dobrym dodatkiem do obiadu? Raczej kojarzy się ze śniadaniami lub kolacją. No, chyba że mówimy o serach innego typu, jak feta czy halloumi. Ale nie - ja przetestowałam pomysł na prosty obiad mojej cioci, czyli kotlety mielone z dodatkiem twarogu.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Prosty w przygotowaniu i tani obiad? Wystarczy kilka składników

Mięso mielone jest absolutnie cudowne i w to chyba nikt nie wątpi. Komponuje się z zapiekankami, jest głównym składnikiem spaghetti bolognese, czy dodatkiem do pieczarek. Ja za to dostałam przepis od cioci na danie główne, w którym pierwsze skrzypce gra właśnie ten rodzaj mięsa i biały, półtłusty twaróg. To tani przepis na obiad, który zachwyca każdego.

Co potrzebujesz do przygotowania tych naprawdę soczystych kotletów z przepisu mojej cioci?

  • pół kilograma mięsa mielonego, takiego jak lubisz, choć najbardziej soczyste będzie wieprzowe lub wołowo-wieprzowe,
  • dwa jajka,
  • duża cebula,
  • czerstwa bułka,
  • olej,
  • bułka tarta do panierowania
  • zioła: sól, pieprz, cząber, majeranek, gałka muszkatołowa.
Domowe mielone? Zrobisz je błyskawicznie
Domowe mielone? Zrobisz je błyskawicznie iStock / Pawel Kacperek

Do przygotowania twarogowego farszu niezbędne są:

  • 200 g półtłustego twarogu,
  • żółtko,
  • sól.

Kotlety mielone z dodatkiem twarogu. Ciekawy pomysł na nietypowy obiad krok po kroku

Najważniejsze w tym przepisie jest odpowiednie zmieszanie, a raczej wręcz zmiksowanie twarogu. Potrzebny jest blender z końcówką do ubijania. W misie umieszczamy twaróg, dodajemy żółtko i ubijamy na gładką, kremową masę. Powinna mieć ona konsystencję jogurtu lub kwaśnej, gęstej śmietany. Ważne, żeby nie było grudek.

Biały twaróg? Doskonale będzie pasować do kotletów mielonych!
Biały twaróg? Doskonale będzie pasować do kotletów mielonych! iStock / nzfhatipoglu

Cebule posiekaj drobno w kostkę i zeszklij na złoty kolor na patelni. W międzyczasie bułkę pszenną namocz w wodzie, aby zmiękła. Nadmiar płynu odsącz. Przestudzoną cebulę wymieszaj z przyprawami i rozdrobnioną w rękach bułką. Dodaj jajko. Dodaj całość do mięsa i dobrze wymieszaj. Możesz sprawdzić, czy masa jest odpowiednio doprawiona.

Z mięsa uformuj kulkę, którą rozpłaszcz w dłoniach. Na środku każdej z nich umieść masę twarogową i owiń mięsem, by biały twaróg nie był widoczny. Tak przygotowane mięso obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron, aż mięso nabierze odpowiedniego koloru. Możesz podawać je z dodatkiem warzyw, z pieczarkami lub sosami. Będzie smakować obłędnie.

Więcej o: