-
Haps
-
Jak przygotować
- Klasyk, po który każdy chętnie sięga. Soczyste mięso otulone jest aromatycznym sosem
Klasyk, po który każdy chętnie sięga. Soczyste mięso otulone jest aromatycznym sosem
Kiedy nie wiesz, co przygotować na obiad, mamy na to rozwiązanie. Wystarczy sięgnąć po najbardziej klasyczne przepisy i będziemy wiedzieć, że jest to strzał w dziesiątkę. Naszą propozycją są te klopsy w aromatycznym sosie pomidorowym. Użyj tego, by uzyskać najlepszy smak.
Pulpety to takie danie, które każdy zna, uwielbiane jest przez wiele osób, ale rzadko kiedy ktoś po nie sięga. Jednak tym razem warto przypomnieć ten przepis, bo jest prosty, a do tego pyszny. Oprócz mięsnych klopsów ważny jest również sos. To on jest uzupełnieniem, które również sprawia, że danie jest soczyste.
Zobacz wideo Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym
W tym przepisie ważny jest także wybór mięsa. Najczęściej wykorzystuje się do nich wołowinę lub wieprzowiną. Tym razem nasz wybór padł na kurczaka, który jest dużo delikatniejszy. Jednak jego smak i tak został wzbogacony o cały wachlarz różnych przypraw. Dzięki temu jego aromat jest pełniejszy.
Przepis na klopsy z kurczaka w sosie pomidorowym
Składniki na klopsy
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- czerstwa bułka,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- mąka do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- pół szklanki mleka,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos pomidorowy
- 500 ml bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- niewielka cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie pulpetów. Czerstwą bułkę włóż do miski i zalej ją mlekiem, odstaw na kilka minut do namoczenia. Gdy zmięknie, dokładnie ją odciśnij z nadmiaru płynu i przełóż do naczynia, w którym znajduje się mięso mielone.
- Do składników dorzuć teraz jajko, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie zapomnij także o przyprawach. Całość dokładnie wyrób do całkowitego połączenia. Z powstałej mięsnej masy uformuj zgrabne pulpety o wielkości orzecha włoskiego.
- Każdego powstałego pulpeta obtocz w mące. Następnie układaj je na rozgrzanym na patelni oleju i smaż z każdej strony do momentu zarumienienia. Wysmażone przekładaj na talerz.
- Gdy pulpety się smażą czas przygotować sos pomidorowy. Czosnek i cebulkę drobno posiekaj i podsmaż je na niewielkiej ilości oleju. Następnie podsyp mąką i cały czas mieszając, stwórz zasmażkę. Do rondelka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i powstałą mieszankę. Mieszaj i gotuj do zgęstnienia.
- Na koniec wrzuć do sosu przygotowane klopsy. Podawaj z makaronem lub ugotowanym ryżem. Smacznego!