Zrobisz ją szybciej od rosołu. Za głównym składnikiem wiele osób nie przepada, ale tu zyskuje na smaku

Nietrudno się domyśleć, że niektóre potrawy nie wszystkim przypadną do gustu. Jestem i tak warto ich spróbować, by przekonać się o ich smaku. Ja nie przepadałam za głównym składnikiem tej zupy, lecz w takiej formie mogę jeść nawet trzy dokładki.

Każdy z nas ma jakąś potrawę lub jeden składnik, za którym może nie przepadać. Dla jednych może być to zupa owocowa, dla innych chałwa, a dla jeszcze innej grupy jakieś warzywo. Główny składnik tej potrawy nie jest uwielbiany, lecz osobiście przekonałam się do niego dość niedawno. Muszę przyznać, że jego charakterystyczny smak przez lata mi przeszkadzał, lecz teraz mogę się nim zajadać.

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa krem z brukselki to bez dwóch zdań ten rodzaj dania, który nie przychodzi nam do głowy jako pierwszy. Do wykonania tej potrawy może nas jednak przekonać kilka rzeczy. Pierwszą z nich jest szybkość wykonania tej potrawy, druga to oczywiście prostota. Oprócz brukselki z pewnością całą resztę składników mamy już w domu, co tylko ułatwia jej zrobienie. By zupa nie miała gorzkiego posmaku, pamiętaj, by przed gotowaniem obrać brukselkę.

Przepis na zupę krem z brukselki

Składniki

  • 750 ml bulionu,
  • 500 g brukselki,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 200 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • gotowe grzanki lub 4 kromki chleba,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Brukselkę, a także marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę również obierz i posiekaj na drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego cebulę. Smaż i co jakiś czas mieszaj, by stała się rumiana.
  3. Następnie dodaj do cebuli marchewkę i brukselki, obsmaż je z każdej strony przez kilka chwil.
  4. Po tym czasie zalej wszystko bulionem, wsyp sól, pieprz, czosnek i zamieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw.
  5. Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij garnek z ognia i pozostaw jego zawartość do lekkiego przestudzenia. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie wszystkiego na gładką masę - możesz zrobić to za pomocą blendera.
  6. Gotową zupę krem dopraw gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi, na koniec wlej również mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, by się połączyły. Ponownie zagotuj, by zupa mogła być cieplejsza.
  7. Podawaj ją z gotowymi grzankami lub tymi domowej roboty. Grzanki zrobisz krojąc chleb w kostkę i podsmażając go wraz z przyprawami.
Więcej o: