Schab to mięso bardzo uniwersalne, a na naszych stołach podawane jest najczęściej tylko w jednej formie. Robi się z niego kotlety schabowe i są one flagowym przysmakiem w każdą niedzielę. Podaje się je wraz z ziemniakami i surówką, a każdy chwali soczystość i smak mięsa.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Jeśli jednak chcesz, by rodzina nosiła cię na rękach, to koniecznie sprawdź ten przepis. Wychodzą z niego pyszności, którym nikt nie może się oprzeć. Zrolowany schab stanie się twoim popisowym daniem i zdeklasuje tradycyjnego kotleta. Włóż do niego farsz z pieczarek i cebuli i zbieraj słowa pochwały.
Przepis na zrolowany schab
Składniki
- 6 plastrów schabu,
- 400 g pieczarek,
- cebula,
- 300 ml bulionu grzybowego,
- kilka liści świeżej bazylii,
- 6 plastrów żółtego sera,
- 200 g startego żółtego sera,
- łyżka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Plastry schabu delikatnie rozbij, by miały taką samą grubość. W miseczce połącz słodką i ostrą paprykę z czosnkiem, solą i pieprzem. Taką mieszanką obsyp mięso i rozsmaruj równomiernie.
- Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki przemyj i pokrój w plastry. Następnie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego pokrojoną cebulę i smaż do zarumienienia. Po kilku chwilach dorzuć grzyby i smaż przez kilka minut, do momentu zarumienienia.
- Na przygotowanym schabie rozłóż plasterki żółtego sera, a także wysmażone warzywa. Zawiń wszystko w rulon i złap wykałaczkami, by roladki się nie otworzyły.
- Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem grzybowym. Wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 45 minut.
- Po tym czasie wyjmij mięso i obsyp je startym serem, ponownie włóż je do urządzenia, by całość się zapiekła. Gotowe roladki podawaj obsypane świeżą bazylią. Smacznego!