Taki schab zawsze podaję w niedzielę. Teściowa uważa, że w życiu nie jadła lepszego mięsa

Soczyste i dobrze doprawione mięso to marzenie każdego gospodarza. Gdy wypróbujesz ten przepis, może się okazać, że będzie to twoje popisowe danie. Nie raz robiłam je na niedzielny obiad i każdy był wniebowzięty. To zasługa farszu i odpowiedniej obróbki.

Schab to mięso bardzo uniwersalne, a na naszych stołach podawane jest najczęściej tylko w jednej formie. Robi się z niego kotlety schabowe i są one flagowym przysmakiem w każdą niedzielę. Podaje się je wraz z ziemniakami i surówką, a każdy chwali soczystość i smak mięsa.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Jeśli jednak chcesz, by rodzina nosiła cię na rękach, to koniecznie sprawdź ten przepis. Wychodzą z niego pyszności, którym nikt nie może się oprzeć. Zrolowany schab stanie się twoim popisowym daniem i zdeklasuje tradycyjnego kotleta. Włóż do niego farsz z pieczarek i cebuli i zbieraj słowa pochwały.

Przepis na zrolowany schab

Składniki

  • 6 plastrów schabu,
  • 400 g pieczarek,
  • cebula,
  • 300 ml bulionu grzybowego,
  • kilka liści świeżej bazylii,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Plastry schabu delikatnie rozbij, by miały taką samą grubość. W miseczce połącz słodką i ostrą paprykę z czosnkiem, solą i pieprzem. Taką mieszanką obsyp mięso i rozsmaruj równomiernie.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki przemyj i pokrój w plastry. Następnie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego pokrojoną cebulę i smaż do zarumienienia. Po kilku chwilach dorzuć grzyby i smaż przez kilka minut, do momentu zarumienienia.
  3. Na przygotowanym schabie rozłóż plasterki żółtego sera, a także wysmażone warzywa. Zawiń wszystko w rulon i złap wykałaczkami, by roladki się nie otworzyły.
  4. Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem grzybowym. Wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 45 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij mięso i obsyp je startym serem, ponownie włóż je do urządzenia, by całość się zapiekła. Gotowe roladki podawaj obsypane świeżą bazylią. Smacznego!
Więcej o: