Na całym świecie można się spotkać z różnymi słodkościami, które podbijają nasze serca. W tym wypadku od razu warto zapisać ten przepis, bo zakochasz się w ich smaku. Pochodzą z Portugalii i łączą w sobie kruche ciasto i słodki krem.
Fot. Shutterstock, Sujin La
REKLAMA
REKLAMA
Pastéis de nata, o których jest dziś mowa to portugalskie babeczki z kremem budyniowym. Są delikatne, kruche, w środku skrywają słodki krem. Ich historia sięga XVIII wieku, a receptura została opracowana przez mnichów z lizbońskiego klasztoru w Belém. Dzięki temu, że do krochmalenia habitów używali białek i nie chcieli marnować pozostałych żółtek, wymyślili tej specjał. Wypiekali go, a później sprzedawali.
REKLAMA
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska
Tak naprawdę te ciasteczka można przyrządzić na dwa sposoby. Jeden uwzględnia wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, drugi - zrobienie go w domowy sposób. My wybraliśmy szybszą wersję, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu ten deser jest prosty, szybki i obłędnie pyszny.
Przepis na portugalskie ciasteczka budyniowe
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego,
jajko,
4 żółtka,
150 ml śmietanki 30%,
250 ml mleka,
100 g drobnego cukru,
łyżka aromatu waniliowego,
łyżka cynamonu do dekoracji.
Sposób przygotowania
Do rondelka wbij jajko, dodaj oddzielone od białek żółtka i wsyp cukier. Za pomocą miksera wymieszaj wszystko do połączenia i rozpuszczenia cukru.
Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej. Następnie wsyp do niego mąkę i dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną mieszankę wlej do masy jajecznej, wlej także śmietankę i aromat waniliowy. Ponownie zamieszaj, by wszystko się z sobą połączyło.
Całość podgrzej na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się gęsta. Po tym czasie przykryj naczynie folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ciasto francuskie rozwałkuj, za pomocą szklanki wytnij 12 okręgów i wylep nimi formę na muffiny, którą wcześniej wysmarowałeś tłuszczem.
Do każdego otworu nałóż przygotowaną masę. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Pod koniec możesz włączyć funkcję grill, żeby przyrumienić wierzch babeczek.
Po wypieczeniu pozostaw je do wystudzenia i posyp cynamonem. Smacznego!