• Link został skopiowany

Portugalskie ciasteczka budyniowe, które deklasują klasyczne babeczki. Są pyszne i proste

Na całym świecie można się spotkać z różnymi słodkościami, które podbijają nasze serca. W tym wypadku od razu warto zapisać ten przepis, bo zakochasz się w ich smaku. Pochodzą z Portugalii i łączą w sobie kruche ciasto i słodki krem.
Portugalskie ciasteczka budyniowe (Pastéis de Nata)
Fot. Shutterstock, Sujin La

Pastéis de nata, o których jest dziś mowa to portugalskie babeczki z kremem budyniowym. Są delikatne, kruche, w środku skrywają słodki krem. Ich historia  sięga XVIII wieku, a receptura została opracowana przez mnichów z lizbońskiego klasztoru w Belém. Dzięki temu, że do krochmalenia habitów używali białek i nie chcieli marnować pozostałych żółtek, wymyślili tej specjał. Wypiekali go, a później sprzedawali.

Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Tak naprawdę te ciasteczka można przyrządzić na dwa sposoby. Jeden uwzględnia wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, drugi - zrobienie go w domowy sposób. My wybraliśmy szybszą wersję, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu ten deser jest prosty, szybki i obłędnie pyszny.

Przepis na portugalskie ciasteczka budyniowe

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • 4 żółtka,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • łyżka aromatu waniliowego,
  • łyżka cynamonu do dekoracji. 

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wbij jajko, dodaj oddzielone od białek żółtka i wsyp cukier. Za pomocą miksera wymieszaj wszystko do połączenia i rozpuszczenia cukru.
  2. Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej. Następnie wsyp do niego mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowaną mieszankę wlej do masy jajecznej, wlej także śmietankę i aromat waniliowy. Ponownie zamieszaj, by wszystko się z sobą połączyło.
  4. Całość podgrzej na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się gęsta. Po tym czasie przykryj naczynie folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ciasto francuskie rozwałkuj, za pomocą szklanki wytnij 12 okręgów i wylep nimi formę na muffiny, którą wcześniej wysmarowałeś tłuszczem.
  6. Do każdego otworu nałóż przygotowaną masę. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Pod koniec możesz włączyć funkcję grill, żeby przyrumienić wierzch babeczek.
  7. Po wypieczeniu pozostaw je do wystudzenia i posyp cynamonem. Smacznego!
Więcej o: