Nie wiesz, co zrobić z wczorajszych ziemniaków? To pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu

Przygotowując obiad, bardzo często łapiemy się na tym, że ugotowaliśmy za dużo ziemniaków. Później one stoją i się marnują, bo nie mamy na nie większego pomysłu. Od dziś nie będziemy borykać się z takim problemem, bo znaleźliśmy na to sposób. Ugotowane kartofle nadziej tym składnikiem i zrób smaczną przekąskę.

Przyrządzając obiad dla całej rodziny gotujemy ziemniaki, które są jednym z elementów potrawy. Bardzo często zdarza się jednak tak, że przeliczyliśmy się z ich ilością i zostaje nam ich dość spora ilość. Wtedy do głowy przychodzą pomysły, co można z nimi zrobić. Żaden jednak nie jest tak dobry i tak szybki, jak ten, który chcemy przedstawić.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Najlepszym rozwiązaniem na gotowe ziemniaki jest nadziewanie ich, a później smażenie na złoty kolor. W takim wydaniu mogą pełnić funkcję szybkiej przekąski, która podawana jest razem z sosem lub jako dodatek obiadowy. Zrób je przy najbliższej okazji i przetestuj, czy moje słowa są prawdą.

Przepis na krokiety ziemniaczane nadziewane żółtym serem

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
  • 350 g żółtego sera w kostce,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj je do miękkości, następnie odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę pszenną i bułkę tartą. Dopraw wszystko solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do większej miski.
  4. Z powstałej ziemniaczanej masy formuj cienkie i większe placuszki. Na środku każdego z nich wyłóż żółty ser i dokładnie zalep do powstania zgrabnego krokieta. Tak przygotowane kąski obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim krokiety i smaż z je z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie wyłóż je na talerz z papierem do pieczenia. Podawaj jako dodatek lub samodzielna przekąska.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.