• Link został skopiowany

Domowy pasztet nigdy nie będzie równie pyszny. Ten stary i sprawdzony babciny przepis jest najlepszy

Jak zrobić przepyszny, domowy pasztet? Przepisów jest mnóstwo, ale żaden nie dorównuje temu babcinemu, zwłaszcza że ten zawiera pewien nietuzinkowy składnik. Jaki konkretnie? Możecie być naprawdę zaskoczeni.
Domowy pasztet (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Studio Crevettes - Unsplash

Pasztet to jedna z bardziej popularnych potraw i nic dziwnego. Nadaje się zarówno do codziennych kanapek, jak i od święta. A jak go przyrządzić tak, aby smakował każdemu domownikowi? Najlepiej z przepisu babci, która poza standardowymi składnikami dodawała jeszcze jeden nietypowy. I nigdy go nie pomijała, tłumacząc, że to całkowicie zmieni smak. Sam przepis pochodzi z serwisu Smakosze.pl. Koniecznie go wypróbujcie.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Domowy pasztet z przepisu babci. Oto lista niezbędnych składników

Nieodzowne składniki domowego pasztetu to mięso i warzywa, ale nie tylko. Jak podaje serwis Smakosze.pl, do przygotowania tej potrawy będą potrzebne następujące ingrediencje (ilości są podane orientacyjne, możecie je dostosować do własnych potrzeb):

Mięso:

  • wątróbka - 30 dag,
  • podgardle wieprzowe - tyle samo, ile wątróbki,
  • ćwiartki z kurczaka - pięć sztuk.

Warzywa:

  • pieczarki (to jest ten nietypowy składnik) - tyle samo, ile wątróbki,
  • marchewka - dwie sztuki,
  • pietruszka (korzeń),
  • cebula średniej wielkości,
  • seler - ćwierć średniej wielkości korzenia.

Przyprawy:

  • gałka muszkatołowa (mielona) - dwie płaskie łyżeczki,
  • liście laurowe - trzy sztuki,
  • ziele angielskie - jedno ziarenko,
  • sól i pieprz do smaku.

Pozostałe składniki:

  • jajka - cztery sztuki,
  • bułka pszenna (cała),
  • bułka tarta (lub mąka),
  • masło (lub inny tłuszcz do natarcia formy).

Domowy pasztet z przepisu babci. Sposób przygotowania jest całkiem prosty

Przyrządzenie domowego pasztetu nie jest trudne, a pierwsze co trzeba zrobić, to umyć ćwiartki z kurczaka i oczyścić wątróbkę. Potem mięso (w tym też podgardla) pokroić na kawałki. Warzywa i grzyby obierz i również pokrój na mniejsze części, a bułkę w plastry.

Domowy pasztet
Domowy pasztetFot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Gdy wszystkie składniki są gotowe, postępuj według poniższej instrukcji:

  • Ćwiartki z kurczaka, warzywa oraz przyprawy (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) zalej zimną wodą i zagotuj;
  • Po kwadransie dolej trochę wody, a także dodaj podgardla i pieczarki;
  • Gotuj wszystko przez godzinę, po czym wyjmij z wywaru mięso i warzywa;
  • Odlej odrobinę wywaru do osobnego naczynia i namocz w nim bułkę, a do pozostałego dodaj wątróbkę i gotuj przez kwadrans;
  • Potem zmiel ugotowane warzywa, namoczoną bułkę i mięso (tylko oddziel wcześniej kości i chrząstki);
  • Do masy dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, po czym dokładnie wymieszaj;
  • Teraz dodaj jajka i ponownie wymieszaj całą masę;
  • Na koniec nasmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą (mąką) formę do pieczenia, po czym przełóż do niej masę mięsno - warzywną;
  • Piecz przez godzinę w temperaturze 195 stopni.

Gotowy pasztet podawaj po ostudzeniu wraz z kromką chleba (najlepiej też własnoręcznie upieczonego). Smacznego!

Więcej o: