Jak zrobić przepyszny, domowy pasztet? Przepisów jest mnóstwo, ale żaden nie dorównuje temu babcinemu, zwłaszcza że ten zawiera pewien nietuzinkowy składnik. Jaki konkretnie? Możecie być naprawdę zaskoczeni.
Fot. Studio Crevettes - Unsplash
REKLAMA
REKLAMA
Pasztet to jedna z bardziej popularnych potraw i nic dziwnego. Nadaje się zarówno do codziennych kanapek, jak i od święta. A jak go przyrządzić tak, aby smakował każdemu domownikowi? Najlepiej z przepisu babci, która poza standardowymi składnikami dodawała jeszcze jeden nietypowy. I nigdy go nie pomijała, tłumacząc, że to całkowicie zmieni smak. Sam przepis pochodzi z serwisu Smakosze.pl. Koniecznie go wypróbujcie.
REKLAMA
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Domowy pasztet z przepisu babci. Oto lista niezbędnych składników
Nieodzowne składniki domowego pasztetu to mięso i warzywa, ale nie tylko. Jak podaje serwis Smakosze.pl, do przygotowania tej potrawy będą potrzebne następujące ingrediencje (ilości są podane orientacyjne, możecie je dostosować do własnych potrzeb):
Mięso:
wątróbka - 30 dag,
podgardle wieprzowe - tyle samo, ile wątróbki,
ćwiartki z kurczaka - pięć sztuk.
Warzywa:
pieczarki (to jest ten nietypowy składnik) - tyle samo, ile wątróbki,
marchewka - dwie sztuki,
pietruszka (korzeń),
cebula średniej wielkości,
seler - ćwierć średniej wielkości korzenia.
Przyprawy:
gałka muszkatołowa (mielona) - dwie płaskie łyżeczki,
liście laurowe - trzy sztuki,
ziele angielskie - jedno ziarenko,
sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki:
jajka - cztery sztuki,
bułka pszenna (cała),
bułka tarta (lub mąka),
masło (lub inny tłuszcz do natarcia formy).
Domowy pasztet z przepisu babci. Sposób przygotowania jest całkiem prosty
Przyrządzenie domowego pasztetu nie jest trudne, a pierwsze co trzeba zrobić, to umyć ćwiartki z kurczaka i oczyścić wątróbkę. Potem mięso (w tym też podgardla) pokroić na kawałki. Warzywa i grzyby obierz i również pokrój na mniejsze części, a bułkę w plastry.