Rosół, pomidorowa, sos grzybowy i gulasz musz± mieć najlepszego przyjaciela. Chodzi oczywi¶cie o kluski. Te, które dzi¶ wam opiszemy, s± pyszne, delikatne i nie maj± w sobie m±ki. Jak zrobić kluseczki z kaszy manny?
jarrow153 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kluski z kaszy manny to idealny dodatek do rosołu (jest przepyszny) i innych zup. Świetnie także zastępują dodatki skrobiowe w połączeniu z sosami, gulaszami i sztukami mięsa. Przepis jest bardzo, ale to bardzo prosty i wielu osobom kojarzą się z obiadami w przedszkolu, kiedy kluchy z kaszy były podawane obficie polane syropem owocowym lub dżemem. Jednak dzisiejszy przepis na kluski z kaszy manny, które pasują i na słodko i na słono. Możesz podać je także solo jako lekki, ale bardzo pyszny obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo
Kluseczki z kaszy manny - prpsty przepis na dodatek do wszystkiego
Składniki:
szklanka suchej kaszy manny,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
2 jajka,
2 łyżki miękkiego masła,
sól lub cukier do smaku.
Kluski z kaszy manny - sposób wykonania:
Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj ciepłe, miękkie masło i za pomocą miksera na średnich obrotach.
Następnie stopniowo dodawaj jogurt i kaszę, nie przerywając miksowania. Dodaj sól lub cukier do smaku - ja wolę sól.
Kiedy ciasto jest już gotowe, czas na wodę. Zagotuj wodę w większym garnku i delikatnie osól. Dodaj też łyżkę masła, żeby kluseczki się nie sklejały.
Łyżką nakładaj porcje ciasta na kluski z kaszy manny i wrzucaj je na wrzątek. Gotuj na średniej mocy palnika przez 4-5 minut od czasu wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj w ulubiony sposób.