Najlepsze do zupy i do gulaszu. Te pyszne kluseczki zrobisz bez mąki

Rosół, pomidorowa, sos grzybowy i gulasz muszą mieć najlepszego przyjaciela. Chodzi oczywiście o kluski. Te, które dziś wam opiszemy, są pyszne, delikatne i nie mają w sobie mąki. Jak zrobić kluseczki z kaszy manny?

Kluski z kaszy manny to idealny dodatek do rosołu (jest przepyszny) i innych zup. Świetnie także zastępują dodatki skrobiowe w połączeniu z sosami, gulaszami i sztukami mięsa. Przepis jest bardzo, ale to bardzo prosty i wielu osobom kojarzą się z obiadami w przedszkolu, kiedy kluchy z kaszy były podawane obficie polane syropem owocowym lub dżemem. Jednak dzisiejszy przepis na kluski z kaszy manny, które pasują i na słodko i na słono. Możesz podać je także solo jako lekki, ale bardzo pyszny obiad. 

Zobacz wideo

Kluseczki z kaszy manny - prpsty przepis na dodatek do wszystkiego

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy manny,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • sól lub cukier do smaku.

Kluski z kaszy manny - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj ciepłe, miękkie masło i za pomocą miksera na średnich obrotach. 
  2. Następnie stopniowo dodawaj jogurt i kaszę, nie przerywając miksowania. Dodaj sól lub cukier do smaku - ja wolę sól. 
  3. Kiedy ciasto jest już gotowe, czas na wodę. Zagotuj wodę w większym garnku i delikatnie osól. Dodaj też łyżkę masła, żeby kluseczki się nie sklejały. 
  4. Łyżką nakładaj porcje ciasta na kluski z kaszy manny i wrzucaj je na wrzątek. Gotuj na średniej mocy palnika przez 4-5 minut od czasu wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj w ulubiony sposób. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.