Zupa pieczarkowa może jest pozycją, którą wybralibyśmy w menu w restauracji, ale z tego przepisu smakuje, jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty, a jej smak podkręci dodatek, którym smarujemy kanapki.
4
Ezume Images /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić zupę pieczarkową? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów na obiad i tę zupę uwielbia każdy, przynajmniej w mojej rodzinie. Zupa pieczarkowa jest błyskawiczna do zrobienia, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, to zrobisz ją w pół godziny lub mniej. Żeby zupa pieczarkowa była smaczniejsza i bardziej kremowa, warto dodać ser. Chodzi o nasze ulubione smarowidło do chleba - serek topiony.
REKLAMA
Zobacz wideo
Szybka zupa pieczarkowa - smakuje jak z restauracji
Składniki:
700 g pieczarek,
1 por,
ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
ok. 200 g serka topionego,
masło,
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
do podania makaron lub grzanki.
Szybka zupa pieczarkowa - sposób wykonania:
Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Następnie pokrój je w kostkę. Por posiekaj. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia.
Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek topiony. Gotuj, aż serek się rozpuści.
Taka zupa smakuje naprawdę wybornie i każdy zawsze domaga się dokładki. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej mięsne pulpeciki. Wystarczy, że mielone mięso połączysz z jajkiem i przyprawami, uformujesz w kształt kuleczek i wrzucisz do gotującej się zupy. Taki obiad zasługuje na miano kultowego.