Gdy robię ją na obiad, każdy prosi o dokładkę. To szybka i tania zupa, a ważny jest ser

Zupa pieczarkowa może jest pozycją, którą wybralibyśmy w menu w restauracji, ale z tego przepisu smakuje, jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty, a jej smak podkręci dodatek, którym smarujemy kanapki.

Jak zrobić zupę pieczarkową? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów na obiad i tę zupę uwielbia każdy, przynajmniej w mojej rodzinie. Zupa pieczarkowa jest błyskawiczna do zrobienia, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, to zrobisz ją w pół godziny lub mniej. Żeby zupa pieczarkowa była smaczniejsza i bardziej kremowa, warto dodać ser. Chodzi o nasze ulubione smarowidło do chleba - serek topiony. 

Zobacz wideo

Szybka zupa pieczarkowa - smakuje jak z restauracji

Składniki:

  • 700 g pieczarek,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • ok. 200 g serka topionego,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Szybka zupa pieczarkowa - sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Następnie pokrój je w kostkę. Por posiekaj. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek topiony. Gotuj, aż serek się rozpuści.
Zupa pieczarkowa (zdjęcie ilustracyjne)
Zupa pieczarkowa (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay

Taka zupa smakuje naprawdę wybornie i każdy zawsze domaga się dokładki. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej mięsne pulpeciki. Wystarczy, że mielone mięso połączysz z jajkiem i przyprawami, uformujesz w kształt kuleczek i wrzucisz do gotującej się zupy. Taki obiad zasługuje na miano kultowego.

Więcej o: